Доступність посилання

ТОП новини

Новий голова СБУ критикує «політизацію» і обмежить архівну роботу


Валерій Хорошковський, якого Верховна Рада призначила в четвер головою Служби безпеки України, заявив, що робота цієї спецслужби була останніми роками послаблена через «політизацію».

За його словами, через «прислужування певним політичним групам та інтересам» усередині СБУ потерпіла головна її робота – контррозвідувальна.

Він також наголосив, що гуманітарна робота СБУ, зокрема, робота з архівами, не є серед основних завдань цієї спецслужби, і дав знати, що цю роботу скоротять.

Як заявив Хорошковський, «ту правду, яку треба було донести українському народові, вже донесено».

Турбота спецслужби перш за все полягає не в розсекречуванні архівів, а в тому, щоб охороняти свої секрети, додав він.

Валерій Хорошковський є великим підприємцем, зокрема, в галузі металургії, а також засобів інформації. Серед іншого, він, як повідомляють, є власником інформагентства й понад півдесятка телеканалів.

Із кінця 2002 до початку 2004 року він був міністром економіки та з питань європейської інтеграції в тодішньому уряді Прем’єр-міністра Віктора Януковича. З кінця 2007 року очолював Державну митну службу, а на початку 2009 року став першим заступником голови СБУ.

Валерія Хорошковського призначили на голову СБУ за поданням Президента Віктора Януковича всупереч рекомендації комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони відхилити його кандидатуру через можливий конфлікт інтересів голови спецслужби й великого бізнесмена з потужним медійним ресурсом.
XS
SM
MD
LG