Доступність посилання

ТОП новини

Янукович просить Конституційний Суд перевірити законність коаліції – Герман


Заступник голови Адміністрації Президента Ганна Герман заявила, що Віктор Янукович уже звернувся до Конституційного Суду з поданням про те, щоб цей Суд якнайшвидше роз’яснив, чи легітимні коаліція і уряд, сформовані, за її словами, «антикризовим способом».

Конституційний Суд має дати роз’яснення протягом трьох місяців, сказала вона, виступаючи в четвер увечері на телебаченні.

При цьому Герман висловила впевненість, що й коли Суд визнає змінений закон про регламент Верховної Ради, а відтак і створені на його підставі коаліцію й уряд, неконституційними, то українці все одно приймуть і підтримають такі неконституційні дії Януковича.

За її словами, а тим часом, поки Конституційний Суд обмірковуватиме рішення, коаліція й уряд не гаятимуть часу й діятимуть.

У разі ж їхньої неконституційності доведеться призначати позачергові парламентські вибори і за їхніми результатами формувати нову коаліцію і новий уряд, додала вона.

У четвер у Верховній Раді оголосили про створення нової коаліції, яка обрала на Прем’єр-міністра представника Партії регіонів Миколу Азарова і призначила новий склад Кабінету Міністрів.

При цьому, як передбачає нещодавно змінений закон про регламент Верховної Ради, але всупереч Конституції, нову коаліцію створили не тільки фракції Партії регіонів, Комуністичної партії і Блоку Литвина, але й кілька окремих депутатів із фракцій БЮТ і НУНС та позафракційних. Конституція ж передбачає, що коаліцію формують тільки фракції, і Конституційний Суд 2008 року вже роз’яснював, що до коаліції можуть увійти тільки ті депутати, які є членами коаліційних фракцій.
XS
SM
MD
LG