Доступність посилання

ТОП новини

Закон Словаччини про патріотизм: чи потрібен такий Україні? (Коментар посла Словаччини в Україні Павла Гамжика)


Київ – Новий закон Словаччини про патріотизм може бути цікавим українцям, принаймні, у царині виховання та освіти, а також представлення національної історії і культури і власним співгромадянам, і за кордоном, вважає посол Словаччини в Україні Павол Гамжик.

Павол Гамжік, Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні
– Україна – також молода держава, з 91-го року. Словаччина як суверенна країна почала розвиватись із 93-го року. Тому усі ці питання, що стосуються національної ідентичності, виховання гордості за свою державу та патріотизму, турбують і українців, і словаків. Ми усе ще шукаємо себе, ми шукаємо свою роль і місце в Європі, в її історії та сьогоденні. Ми шукаємо ґрунт, на якому будемо розвиватись. Як і Україна, Словаччина має свої національні цінності, ми їх маємо зберегти. Це вельми важливо у сучасному світі, котрий інтегрується, стає усе більше глобальним, космополітичним. Треба пам’ятати своє коріння. Якщо ви не пам’ятаєте, ні людина, ані народ розвиватись не можуть.

– Які положення закону Ви вважаєте найважливішими?

– Закон запроваджує нову державну інституцію – «Присягу на вірність Словацькій Республіці». Кожен службовець, який починає роботу у державних органах, повинен скласти присягу. Серед іншого, у ній мовиться: «Своєю честю та совістю обіцяю бути вірним Словацькій Республіці, її конституційним принципам і демократичному ладові». Фактично цей закон змінює систему виховання та освіти, поклавши в їхню основу патріотизм і національну гордість. Тож здійснювати положення закону будуть освітяни – у школах, університетах, а також журналісти – презентуючи словацькі традиції, культурно-історичні надбання. В навчальних закладах теж вводиться присяга на вірність Словацькій Республіці; у приміщенні державних шкіл мають бути розташовані стенди з текстами Державного Гімну, з інформацією про Державний Герб та Прапор Словаччини, а також інформація про засадничі положення словацької Конституції. Відповідальність за виховання патріотизму покладено на міністерства освіти та культури.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG