Доступність посилання

ТОП новини

В ООН непокояться через сварку Ізраїлю й Лівану


Спеціальний координатор ООН у справах Лівану заявив, що останній обмін ворожою риторикою між Ізраїлем і Ліваном викликає побоювання про можливість нового конфлікту між ними.

Майкл Вільямз виступив із цією заявою в п’ятницю після свого виступу на Раді безпеки ООН, яка розглядала виконання резолюції про закінчення війни 2006 року між Ізраїлем і ліванським ісламістським рухом «Хезболла».

За словами дипломата, останні гострі заяви сторін суперечать духові тієї резолюції.

Водночас він додав, що урядовці обох цих країн приватно запевнили його, що не мають наміру порушувати мир.

Серед останнього ізраїльсько-ліванського словесного протистояння була, зокрема, заява лідера «Хезболли» Хасана Насралли, що його організація має змогу вдарити по тель-авівському аеропортові Бен-Ґуріон, якщо Ізраїль під час якоїсь можливої війни знову завдасть ударів по міжнародному аеропортові Бейрута.

В Ізраїлі ж міністр оборони Егуд Барак, як писала преса, попереджав, що «Хезболла» має нині близько 45 тисяч ракет і, якщо Ізраїлеві «буде нав’язаний конфлікт», відповідатиме за це не кожен окремий «терорист», а вся влада Лівану і вся інфраструктура цієї країни.

Шиїтський радикальний войовничий рух «Хезболла» («Партія Аллаха») діє в Лівані і як політична партія, що входить до нинішньої урядової коаліції, і як збройне угруповання, яке має майже що регулярну армію.
XS
SM
MD
LG