Доступність посилання

ТОП новини

У світі засуджують Ізраїль через нове будівництво в поселеннях


У світі наростає хвиля засудження на адресу Ізраїлю через кілька останніх рішень ізраїльського уряду схвалити нове житлове будівництво в єврейських поселеннях на Західному березі Йордану, зокрема, у Східному Єрусалимі.

ООН, ЄС, США і Росія – так званий «квартет» міжнародних посередників у мирних переговорах на Близькому Сході – заявили в п’ятницю, що односторонні кроки чи то ізраїльтян, чи й палестинців «не мають вплинути на результат переговорів».

«Квартет» заявив, що оцінить цю ситуацію на зустрічі своїх представників наступного тижня в Москві.

У США державний секретар Гілларі Клінтон також окремо зателефонувала в п’ятницю прем’єр-міністрові Ізраїлю Біньямінові Нетаньягу й заявила йому, що його уряд «посилає дуже негативний сигнал» для відносин Ізраїлю зі Сполученими Штатами.

Ізраїль останніми днями оголосив про схвалення низки проектів нового житлового будівництва в єврейських поселеннях на Західному березі Йордану, який, як вважається, має стати частиною території майбутньої палестинської держави.

Особливо гостру критику викликав оголошений у вівторок план збудувати відразу 1 тисячу 600 нових помешкань у такому поселенні у Східному Єрусалимі, що його анексію Ізраїлем не визнають ні палестинці, ні міжнародна спільнота.

Через цей крок палестинці пригрозили знову вийти з непрямих переговорів із Ізраїлем за посередництва США, на які вони погодилися щойно за кілька днів перед тим.
XS
SM
MD
LG