Доступність посилання

ТОП новини

Україна-МВФ: проблеми, створені для Тимошенко, дісталися Азарову


Київ – До України прибули експерти Міжнародного валютного фонду. Впродовж тижня вони вестимуть консультації, зокрема, з приводу формування бюджету. Українська влада виступила з ініціативою поновити співпрацю з МВФ, заморожену наприкінці минулого року. Якщо переговори йтимуть вдало, то, за оцінками експертів, Україна може розраховувати на отримання четвертого траншу кредиту вже наприкінці травня.

Міжнародний валютний фонд готовий підтримати Україну в її намаганнях відновити економічне зростання. Про це постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр заявив після зустрічі із віце-прем’єром Сергієм Тігіпком. Урядовець у свою чергу зазначив, що для України відновлення співпраці з МВФ є більш пріоритетним, ніж залучення міждержавних кредитів.

Керівник економічних програм центру імені Разумкова Василь Юрчишин зазначає, що співпраця з МВФ є важливою для покращення економічної привабливості України. «Тут не лише йдеться про фінансові ресурси, які МВФ може надати Україні, але й про те, що відновлення співпраці стане добрим сигналом для інвесторів, для бізнесу», – каже він.

Соцстандарти спотикання

Наприкінці 2008 року МВФ схвалив програму стенд-бай для України на 16,4 мільярда доларів. Із них трьома траншами вже виділено близько 11 мільярдів. Перерахування четвертого траншу зупинили наприкінці минулого року через те, що українська влада – Президент та Прем’єр-міністр – не змогли виступити з єдиною позицією. Ще одна причина – ухвалення Верховною Радою та підписання главою держави закону про підвищення соціальних стандартів. В МВФ таке рішення у період кризи назвали несвоєчасним.

Тепер ні в кого не виникає сумнівів, що Президент та уряд матимуть спільну позицію на переговорах з міжнародними фінансовими інституціями. Проте питання про підвищення соціальних стандартів досі залишається каменем спотикання.

В неофіційних коментарях представники правлячої команди визнають, що переговори будуть непростими. Від офіційних – ухиляються. Проте запевняють, що від підвищення соціальних стандартів нова влада не відмовиться.

Опозиція вважає, що владі тепер доведеться розв’язувати проблеми, які вона сама створила свого часу для уряду Тимошенко. «Коли перед виборами Юлія Тимошенко доводила, що закон про соцстандарти ухвалювати не можна, бо МВФ не дасть грошей, – каже заступник голови бюджетного комітету парламенту депутат-«бютівець» Олег Ляшко. – Партія регіонів разом із Ющенком зробили все, щоб унеможливити отримання траншу. Тепер регіонали фактично змушені будуть робити все, що робила Тимошенко. Але їхні виборці внаслідок цього будуть розчаровані».

Переговори приречені на успіх – ескперт

За словами Василя Юрчишина, соціальні стандарти – не єдина проблема, яка може ускладнити порозуміння між МВФ та Україною. «У переважній більшості питань сторони підуть назустріч одна одній. Низка питань має вкрай складний характер. Серед складних питань – підвищення цін на газ для населення, борги «Нафтогазу», а також прозорість банківської системи», – зауважує керівник економічних програм центру імені Разумкова.

Утім, експерт упевнений, що переговори приречені на успіх. «Зараз склалася така ситуація, що у влади, по суті, немає альтернативи – співпрацювати чи не співпрацювати з МВФ», – зазначає Василь Юрчишин.

За оптимістичними прогнозами, отримання четвертого траншу кредиту МВФ буде можливе наприкінці травня – на початку червня цього року.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG