Доступність посилання

ТОП новини

У Грузії піднявся політичний градус після вигаданого телесюжету про російське вторгнення


Кадр із передачі грузинського телеканалу «Імеді» про нібито напад російських військ на Грузію
Кадр із передачі грузинського телеканалу «Імеді» про нібито напад російських військ на Грузію

Прага – Росія засудила вигаданий сюжет грузинського телебачення про російське вторгнення до Грузії, назвавши його безвідповідальним та аморальним. Сюжет транслював у суботу грузинський приватний телеканал «Імеді». Хоча керівництво каналу попросило вибачення у глядачів за те, що ввело їх в оману, хвиля обурення після такої програми не вщухає і в самій Грузії.

Страх і паніка – такою була перша реакція грузинського суспільства на телевізійний сюжет, який розповідав про нібито вторгнення російських танків і про нібито смерть президента Грузії Міхеїла Саакашвілі. З програми можна було дізнатися і про те, що грузинська опозиція нібито пристала на бік росіян, при цьому прозвучали імена Ніно Бурджанаде і Зураба Ноґаіделі.

У відповідь опозиціонери заявили, що подадуть в суд на телеканал «Імеді». «Я не можу уявити жодної нормальної країни, де таке можливе – де хтось може назвати тебе зрадником, агентом іншої країни без жодної відповіді», – заявила Ніно Бурджанадзе.

Грузинські опозиціонери припускають, що президент Саакашвілі чи люди з його оточення могли знати про псевдосюжет заздалегідь. Грузинський лідер такі закиди рішуче відкидає. За його словами, паніка, в першу чергу, вдарила по інтересам влади. Водночас Саакашвілі заявив, що фіктивний сценарій недалекий від життя.

«Найнеприємніша річ про сюжет, і я хочу, щоб кожен це усвідомив, це те, що він дуже близький до справжньої ситуації, до того, що наші вороги мають в голові і в серці», – сказав президент Грузії.

«Людина не є піддослідним кроликом, тому ми засуджуємо такі передачі»

Натомість міністерство закордонних справ Росії вважає, що фіктивна передача про російське вторгнення до Грузії завдала цілком конкретної шкоди інтересам безпеки в регіоні. Обурився і посол Сполучених Штатів у Тбілісі Джон Басс. На його думку, сюжет аж ніяк не допоможе Грузії розв’язувати нагальні проблеми в галузі безпеки.

Схожу оцінку висловив і спеціальний посланець ЄС на Південному Кавказі Пітер Семнебі. В інтерв’ю агенції «Ройтерз» він сказав, що вигадана програма призвела до поглиблення політичного розколу в Грузії, можливо навіть саме це вона і мала на меті.

До хору критиків долучився і патріарх Грузинської православної церкви Ілія Другий, який побачив зневагу до кожного жителя країни. Людина не є піддослідним кроликом, чи мишею, це обличчя Бога, тому ми засуджуємо такі передачі, сказав патріарх.

Така оцінка має в Грузії велику вагу, вважає керівник тбіліського бюро Міжнародної кризововї групи Лоуренс Шітс. «Я хочу привернути вашу увагу до дуже серйозного тону, яким грузинський патріарх засудив сюжет», – зауважує Шітс.

Хоча телевізійний канал «Імеді» є приватним, він має тісні контакти з грузинською владою. Хто саме є власником каналу достеменно невідомо, а його керівником є Георгій Авреладзе, давній союзник президента Саакашвілі і колишній урядовець.

Він взяв відповідальність на себе за скандальний сюжет. Крім вибачення за шок, Авреладзе сказав і про те, що це юристи мають вирішувати, чи було достатньо «Імеді» попереджати про те, що сюжет вигадано лише на початку півгодинного випуску. Керівник «Імеді» не збирається йти у відставку.

Скандал довкола вигаданого сюжету про новий збройний конфлікт із Росією розгорається в Грузії напередодні місцевих виборів, які мають відбутися в травні.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG