Доступність посилання

ТОП новини

Баюри на дорогах – через брак інвесторів та корупцію


Київ – Три чверті українських доріг потребують капітального ремонту, це найгірший показник за 10 років – такі дані наводять підприємства, спеціалізовані на будівництві автошляхів. У державній службі автомобільних доріг «Укравтодорі» обіцяють вирішити проблему доріг до «Євро-2012» за рахунок збільшення інвестицій в галузь, тоді як незалежні експерти дають менш оптимістичні прогнози.

Днями жителі Черкаської області були шоковані: на автомагістралі Канів-Миронівка-Київ з’явилося безліч ремонтних бригад, які похапцем латали ями в асфальті, навіть не розчистивши їх як слід від снігу. Активність ремонтників збіглася в часі з візитом до області новообраного президента Віктора Януковича. За кілька днів відремонтовані ділянки знову зарясніли баюрами. Проте навіть такого ремонту тут не було близько трьох років.

Сьогодні стан українських доріг – найгірший за останні 10 років. Причини – неякісні технології та нераціональне фінансування дорожньої галузі, зазначив у інтерв’ю Радіо Свобода заступник директора шляхобудівної компанії «Альтком» Михайло Ковальов.

«Або ми будуємо раз і надовго, або постійно ремонтуємо. Найкраще – робити дороги на бетонній основі, як будують в Європейському Союзі, і навіть у Білорусі та Грузії. В Україні теж будують за європейськими технологіями, але обирають найдешевші. Хоча в підсумку дорога технологія будівництва дає змогу 30 років економити на ремонті. Взагалі ж за останні три роки дороги в Україні майже не ремонтувалися, звідси – нинішня сумна ситуація», – пояснює представник шляхобудівної галузі.

До «Євро-2012» дороги впорядкують – експерт

В Україні –170 тисяч кілометрів доріг, більша частина з них збудована майже півстоліття тому. Минулого року на будівництво та ремонт автошляхів держава витратила 3,8 мільярда гривень, збудовано 180 кілометрів нових шляхів – така офіційна статистика «Укравтодору». Це удвічі менше від запланованого, проте за два роки основні шляхи України будуть не гірші, ніж у решті Європи, запевняє директор «Укравтодору» Вадим Гуржос.

«Автодороги не будуть причиною затримки у підготовці до Євро-2012, – каже він. – У нас дуже амбітні плани на цей рік: маємо збудувати 400 кілометрів доріг і стільки ж увести до експлуатації. Плануємо залучити з бюджету 9 мільярдів гривень, і все надолужити».

Навіть за оптимістичного сценарію на поліпшення стану українських доріг потрібно 5-10 років, прогнозує віце-президент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України Віталій Рева. За його словами, ресурсів бюджету для цього не досить, тож доведеться будувати дороги за рахунок зовнішніх запозичень та інвестицій.

Інвесторів відлякують криза та корупція


Сьогодні ж інвестиційний клімат на українських автошляхах вкрай складний, вважає економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін.

«Головним інвестором для автошляхів є уряд, але останні два роки державне фінансування доріг лише скорочувалися. Цього року воно може зрости щонайбільше на 10 відсотків. Альтернатива – інвестиції у платні дороги, але під них зараз важко залучити інвестора. Кошти на сучасну реконструкцію знайдуть для кількох головних магістралей. Але головна проблема – в іншому: опитування бізнесу показало, що найбільша проблема українського шляхобудування – корупція та розкрадання коштів. Високий рівень корупції в дорожній галузі підтверджують і опитані нашим центром представники бізнесу».

Усі експерти сходяться на тому, що за два роки будуть реконструйовані лише провідні національні автомагістралі, решта ж доріг ще довго чекатимуть стратегічного інвестора.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG