Доступність посилання

ТОП новини

Буковина: українсько-румунський кордон закрили на невизначений час


Чернівці – Минулого тижня на Буковині тимчасово припинили роботу п’ять місцевих пунктів пропуску через українсько-румунський державний кордон. Такі обмеження пов’язані з процедурою приєднання Румунії до Шенгенської угоди. У відділі взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату Чернівецької облдержадміністрації повідомляють: такі заходи ініціювала румунська сторона, аби переобладнати ці пункти пропуску зі свого боку за стандартами Шенгенської угоди та отримати експертну оцінку роботи пропускних пунктів уже в міжнародному статусі.

Наприкінці минулого тижня на 5-ох із 6-ти місцевих пунктах пропуску через українсько-румунський державний кордон з’явилися залізні замки. Заборонено рух автомобілів і пішоходів.

Робота пропускних пунктів припинена тимчасово, розповів начальник штабу Чернівецького прикордонного загону Вадим Ільчук.

«Припинено тимчасово пропуск транспортних засобів за ініціативи румунської сторони у зв’язку з проведенням реконструкції пунктів пропуску, приведення їх у відповідність до вимог Шенгенських стандартів», – каже Ільчук.

Закриті пішохідні переходи – перешкода зустрічам із рідними

Про закриття пунктів місцеве населення було попереджене заздалегідь, тому через чотири години після закриття прикордонники пункту пропуску «Дяківці», що в Герцаївському районі, говорять, що до них не під’їхав жоден автомобіль, не прийшла жодна людина. Така ж ситуація і на інших закритих пунктах. Тепер, аби потрапити на той бік кордону, люди долатимуть не два-три кілометри, а щонайменше 60 до єдиного міжнародного пункту пропуску «Порубне», який працює.

Як розповів начальник відділу взаємодії з правоохоронцями апарату облдержадміністрації Дмитро Олексюк, раніше працював пішохідний перехід на пунктах пропуску Руська-Шепіт, а тепер лише у Порубному. Це за 150 кілометрів. Добиратися до родичів тепер важко.

Зустрітися з родичами стало важче

Місцеві мешканці кажуть, що тепер не зможуть побачити близьких родичів доти, доки не відкриють кордони. Коли це буде, вони не знають, а їздити до Порубного їм дуже далеко.

«Ми маємо там родичів, наші дядьки, сестри, дворідні, ми йдемо в гості туди й назад, а тепер що?! Думаємо, будуть відкривати. Нам не сказали коли саме, ну, та ми й не спитали. Закрито – значить закрито. Все», – розповіла одна мешканка.

За словами жителів центру Герца, в прикордонних селах старі люди, діти яких живуть в сусідній Румунії, плачуть, бо залишилися одні на невизначений час.

Українські прикордонники прогнозують, що з закриттям місцевих пунктів пропуску між Україною та Румунією може зрости контрабанда. Тому персонал, який тут працював, посилить охорону державного кордону за межами цих пунктів.

Кордони відкриють, коли вони з обох боків відповідатимуть євростандартам

Як довго не працюватимуть місцеві пункти пропуску, чиновники і прикордонники тим часом не знають. Наразі вони готуються до двосторонніх переговорів із сусідами стосовно розширення та модернізації інфраструктури.

«Українська сторона ініціювала створення робочої групи з профільних міністерств, щоб ми обговорили перелік питань для того, аби привести до європейських стандартів ці пункти пропуску», – розповів Дмитро Олексюк.

Можливо, робоча група, у яку увійдуть представники міністерств закордонних справ України і Румунії, провідні фахівці обласної митниці, прикордонного загону, обласної влади, ухвалить рішення про відновлення роботи хоча б одного переходу. Можливо, знову ж таки, це буде перехід у відділеній гірській місцевості, припустив Олексюк.
Розробка та реалізація одного такого інфраструктурного проекту коштує близько трьох мільйонів євро. Для румунів це цілком реальна сума, українці ж тим часом можуть хіба що радіти за своїх сусідів.

Поки з румунського боку пункти пропуску підтягатимуть до шенгенських стандартів, українські закриті прикордонні переходи можуть взагалі не відновити свою роботу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG