Доступність посилання

ТОП новини

Кров як символ протестів у Таїланді


Під час акції протесту в Бангкоку, 17 березня 2010 року
Під час акції протесту в Бангкоку, 17 березня 2010 року

Прага – Учасники протестів у Таїланді облили кров’ю будинок прем’єра країни Апісіта Ветчачиви. Четвертий день поспіль у цій азійській державі тривають масові акції протесту з вимогою відставки уряду.

Поліція спершу блокувала підходи до будинку прем’єра Таїланду в передмісті Бангкока, але згодом дала можливість кільком десяткам учасників протесту підійти до резиденції. Вони принесли з собою пластикові пляшки, наповнені власною кров’ю, якою і облили стіни і дах оселі керівника уряду. Сам він у цей час був із дружиною не вдома, а на військовій базі.

Відставки Апісіта Ветчачиви домагаються прихильники колишнього прем’єра країни Таксіна Чинавата, якого усунули в результаті військового перевороту у 2006 році, а згодом заочно засудили до двох років тюрми за звинуваченнями в корупції.

Опозиція домагається дострокових виборів, бо вважає, що нинішні керівники Таїланду прийшли до влади незаконно. Але віце-прем’єр Сутеп Туаксубан відкинув таку вимогу. «Вони не можуть змусити нас таким чином провести нові вибори. Новий уряд потім пропрацює кілька днів чи місяців і знову буде змушений піти через протести. Так може тривати безкінечно», – заявив урядовець.

Учасники протестів у Таїланді вважають, що їхня кров є символом пожертви заради демократії. Але лунає критика, що цю кров краще було б використати для допомоги хворим.

Бангкок, 15 березня 2010 року
За деякими повідомленнями, хвиля протестів у Таїланді почала спадати. Якщо в неділю на вулиці вийшло 150 тисяч осіб, то сьогодні, за даними поліції, залишилося лише 40 тисяч. Але дехто обіцяє протестувати до переможного кінця. «Я не здамся. Я боровся, щоб дійти до цього моменту і буду боротися доти, доки ми не переможемо», – каже Рунґсак, один із завзятих опозиціонерів.

Попри символічну кров на стінах оселі прем’єра, акція протесту в Таїланді є мирною. За нею спостерігають десятки тисяч сил безпеки. Обидві сторони конфлікту запевнюють, що не допустять справжнього кровопролиття.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG