Доступність посилання

ТОП новини

«Донецькі» взяли Крим


Новий голова Верховної Ради Криму Володимир Константинов (справа) і голова Ради міністрів Криму Василь Джарти
Новий голова Верховної Ради Криму Володимир Константинов (справа) і голова Ради міністрів Криму Василь Джарти

Сімферополь – У середу в Кримській автономії значною мірою змінилася влада. Новий прем’єр-міністр Криму і всі очільники силових структур в АРК – уродженці або вихідці з Донеччини. Лише новим спікером став місцевий підприємець Володимир Константинов, який, втім, теж пов’язаний із донецьким бізнесом.

Новообраний голова кримського парламенту 53-річний Володимир Константинов народився в Молдові, але останні 40 років живе в Криму. Тут він заснував будівельну компанію «Консоль», а згодом – корпорацію «Укрросбуд». Саме його місцева преса називає головним кримським спонсором виборчих кампаній Партії регіонів і Віктора Януковича.

Володимир Константинов
Лише минулого тижня Володимир Константинов, за рішенням керівництва Партії регіонів, очолив кримських «регіоналів», а тепер за підтримки 86 (зі 100 за списком) депутатів став головою Верховної Ради АРК. Новообраний спікер не захотів виступати перед парламентом із програмною промовою (а депутати і не наполягали), лише сказав, що свої зусилля спрямує на виконання програми Президента Януковича «Україна для людей».

Це ж пообіцяв і 51-річний уродженець Донецької області Василь Джарти, коли 82 депутати Верховної Ради Криму затвердили його на посаді глави кримського уряду. Із Кримом нового керівника уряду автономії поєднує історичне коріння: його кримських предків – греків-урумів – наприкінці 18 століття у приазовські степи виселила російська імператриця Катерина Друга.

Макіївські кадри вирішують усе?

У велику політику Василь Джарти прийшов із посади мера Макіївки. Там же керівником міського управління міліції працював нинішній міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов, а останнім часом – полковник Олександр Просолов, якого сьогодні ж парламент автономії погодив на посаду керівника кримської міліції.

Депутати дали згоду на призначення прокурором автономної республіки ще одного вихідця з Донбасу – Степана Молицького. Він теж працював у Макіївці, а потім – у Донецьку. За неофіційними даними, новий начальник кримського главку СБУ – теж із Донеччини і працював у Макіївці. Правда, офіційної інформації про кадрові зміни у Службі безпеки поки немає.

Із місцевих політичних сил лише БЮТ виступив із закликом створити у парламенті автономії міжфракційне об’єднання «Патріоти Криму», щоб протистояти «навалі некримських кадрів». Однак, у Верховній Раді Криму «б'ютівців» ніхто не підтримав, а проти донецьких висуванців голосували щоразу лише 2-3 депутати.

Василь Джарти
Сам Василь Джарти сказав, що новий склад кримського уряду він подасть на затвердження до парламенту автономії уже цієї п’ятниці. Причому підбиратиме туди людей не за місцем проживання, а за ступенем професіоналізму.

«Із Донецької, з Івано-Франківської області, з Тернопільської чи з Криму – для мене не важливо. Але більшість членів уряду будуть ті, хто постійно живуть у Криму. Ті розмови, що приїде Джарти і з ним 2 автобуси фахівців, на жаль, не підтверджуються», – сказав Василь Джарти.

І спікер у білих шкарпетках…

Новообраний спікер, який посилив інтерес до себе преси тим, що прийшов на сесію у темному костюмі і світлих шкарпетках, заявив, що сприятиме об’єднанню всіх депутатів, а прем’єр запросив до співпраці депутатів від БЮТ, правда, якщо ті публічно погодяться виконувати президентську програму «Україна для людей». Разом з тим, місцеві експерти прогнозують, що уже незабаром між донецькими і кримськими політиками спалахнуть конфлікти, причому розпочнуться тертя насамперед всередині місцевих «регіоналів». Політолог Ян Синицин сказав Радіо Свобода, що частина кримських «регіоналів» ображена таким брутальним наступом «донецьких» і готуватиметься до реваншу.

Тим часом стало відомо, що екс-спікер парламенту автономії Анатолій Гриценко стане радником Президента України з кримських питань. Як очікується, Віктор Янукович офіційно повідомить про це в четвер у Сімферополі, куди приїде з першим робочим візитом.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG