Доступність посилання

ТОП новини

Літаки країн НАТО провели навчання над Балтією попри невдоволення Росії


Кілька країн-членів НАТО провели сьогодні польоти літаків своїх Військово-повітряних сил над країнами Балтії за програмою навчання, яким була невдоволена Росія.

Як заявили в Об’єднаному військово-повітряному командуванні НАТО, одноденне навчання над Естонією, Латвією і Литвою засвідчило відданість Північноатлантичного союзу колективній безпеці його членів і безпеці повітряного простору.

Навчання також мало на меті поліпшити взаємодію між наземними диспетчерськими службами і військово-повітряними силами країн НАТО, мовиться в повідомленні.

Це навчання, вже п’яте над країнами Балтії, залучило сім літаків – два французькі, три польські і два литовські.

Речник головного штабу Об’єднаного військово-повітряного командування НАТО підполковник Томас Дільшнайдер наголосив: «Навчання має на меті тренування з догляду за повітряним простором. Догляд за повітряним простором – це суто оборонна операція. НАТО надає можливості для її здійснення. Вона не є агресивною стосовно будь-кого з сусідів – це чітке свідчення і символ солідарності країн-членів НАТО, які надають ці можливості державам Балтії».

Раніше цього місяця посол Росії в НАТО Дмитро Рогозін критикував плани цих навчань і заявляв, що вони «викликають стурбованість у Росії». За словами російського дипломата, Москва вимагатиме детального звіту про структуру залучених сил, ціль і сценарій навчань, а також, як він сказав, про те, «хто буде оголошений ворогом».

Військово-повітряні сили країн Балтії не мають власних можливостей самостійно патрулювати повітряний простір своїх держав, тому від часу їхнього вступу до Північноатлантичного союзу 2004 року до цього завдання залучаються за ротацією літаки й персонал ВПС інших країн-членів НАТО.
XS
SM
MD
LG