Доступність посилання

ТОП новини

Львів’яни погрожують страйком у Києві проти Табачника


Львів – Близько 5 тисяч осіб, переважно студенти і освітяни, сьогодні протестували у Львові від стінами обласної ради з вимогою звільнити з посади міністра освіти та науки Дмитра Табачника. Вони погрожують страйком і протестами в Києві, допоки їхню вимогу не буде виконано. Думку громади Львова та області підтримали і депутати Львівської обласної ради. Звільнити з посади Дмитра Табачника також вимагають Івано-Франківська, Тернопільська, Рівненська і планує ухвалити таку вимогу й Волинська облради.

Студенти кількох львівських вишів, із плакатами з вимогою звільнити міністра освіти й науки, пішою ходою прийшли під стіни обласної ради. До молодих людей приєднались і місцеві політики та представники різних громадських організацій, в тому числі і вояки УПА. Вони скандували: «Геть Табачника!».

– Ми прийшли сюди, щоб відстояти свої права, прийшли зі власної ініціативи.

– За покликом душі прийшли, хочемо висловити свою думку, тому що нам важлива українська мова.

– Він антиукраїнець. Іван Вакарчук зробив багато для освіти, він запровадив зовнішнє тестування. Тепер хочуть його відмінити, а це повернення до корупції.

– Це поганий міністр (Табачник), бо він робив антиукраїнські заяви, чинив антиукраїнські дії.

– Міністр освіти – дуже відповідальна посада, і якщо очолюватиме її українофоб, то будуть погані наслідки для освіти й науки загалом.

Львівська облрада називає призначення Табачника політичним замовленням

Депутати Львівської облради звернулись до Прем’єр-міністра і Голови Верховної Ради з вимогою звільнити з посади міністра освіти й науки Дмитра Табачника. Вони мотивували своє рішення тим, що «Дмитро Табачник неодноразово подавав своєрідне трактування історії України, останні роки з-під його пера, у співавторстві з комуністом Крючковим, вийшло кілька праць, які повністю суперечать історичній правді й спрямовані на розкол українського суспільства, активно заперечував трактування Голодомору 1933 року як геноциду українського народу, виступає за надання російській мові статусу другої державної». «Більше того, його ініціативи стосуються насамперед упровадження російської мови в освітніх закладах – від початкових шкіл до вишів», – сказано у зверненні.

Львівська облрада вважає, що призначення Дмитра Табачника на посаду міністра освіти та науки є політичним замовленням, щоб зумисно змаргіналізувати українську освіту та науку, принизити статус української мови, зупинити реформи, спрямовані на модернізацію та інноваційний розвиток українського суспільства. Тому депутати заявляють у своєму зверненні, що «людина з такими антидержавницькими переконаннями не може займати ніяких посад в Україні».

Освітяни готові до страйку

Керівники шістьох львівських вишів також вимагають звільнити з посади Дмитра Табачника і критично поставились до заяви Дмитра Табачника, що він у своїх діях як міністр керуватиметься не своїми передвиборними промовами, а виключно вказівками керівництва держави.

Львівські освітяни готові їхати у Київ і розпочати страйк під стінами центральної влади доти, доки міністр Дмитро Табачник не буде звільнений. А представники націонал-патріотичних сил Львівщини погрожують повстанням.

П’ять років тому, коли у Секретаріаті Президента Віктора Ющенка з усієї звільненої команди Кучми запропонували посаду одній людині, то приводом до її звільнення був протест трьох літніх жінок із гаслами «Геть кучміста Базіва!» Натомість уже другий тиждень тривають обурення і протести інтелігенції, студентів, освітян проти призначення міністром Дмитра Табачника, але усе це ігнорує нова влада України.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG