Доступність посилання

ТОП новини

Україна не має грошей на високий урожай


Київ – Тернопіль – Українським аграріям не вистачає 12 мільярдів гривень, щоб якісно посіяти зернові цієї весни. Фермери зізнаються, що немає ані доступних кредитів, ані державної підтримки. За такої ситуації, прогнозують експерти, цьогорічний урожай буде невисоким. Для підтримки галузі Українська агарна конфедерація пропонує уряду повернути селянам ПДВ і купити в них залишки зерна.

Фермер Петро Гадзь є одним із найбільших виробників зернових у Тернопільській області. Останні роки він сам переробляє частину свого врожаю у готові продукти харчування, і тому почувається впевненіше за інших фермерів. Проте цього року навіть у нього не вистачає коштів на те, щоб учасно та якісно засіяти поля.

«Досить велика ставка унеможливлює використання кредитів. Термін розгляду кредиту – більше двох місяців, і щоразу треба їхати в Київ. Минулого року практично не діяли програми підтримки сільського виробника, а тому оборотних коштів у нас немає. Звісно. Ми посіємо! Але за якою технологією, як підживимо, і якою будуть кількість та якість хліба?» – риторично запитує Петро Гадзь.

Відсутність кредитів – «гальма» землеробства

Український фермер може взяти кредит лише під 26-30% річних, а це не дає йому змоги отримати бодай якийсь прибуток. Саме тому в умовах кризи він збирає удвічі менші врожаї, аніж аграрій Європейського Союзу чи США, які мають кредити під 3-4 %, пояснює президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Іван Томич.

«Саме тому західні фермери мають змогу вкладати в гектар утричі більше і якісніше виконувати всі польові операції», – каже президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України.

Офіційні дані Мінагрополітики: аби засіяти поля, Україні потрібно 24 мільярди гривень. Проте у проекті бюджету цього року підтримка аграріїв зменшилася на 6%. А оскільки ухвалити його мають не раніше як за два місяці, селяни можуть взагалі залишитися без підтримки, відзначає голова Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко. Він пропонує інше розв’язання проблеми: «Ми звернулися до уряду, щоб він відшкодував аграрному сектору хоча б частину боргу з ПДВ, який перевищив 7 мільярдів гривень. І паралельно посприяв тому, щоб селяни змогли продати зерно, десь 4 мільйони тонн, які в них ще залишилися. Так з’являться кошти на весняні роботи, а трейдери матимуть гроші, щоб заплатити фермерам наперед за майбутній урожай».

За підрахунками Української аграрної конфедерації, селянам не вистачає половини коштів на те, щоб нормально посіяти пшеницю та інші зернові. Це, а також нестача кредитів та державної підтримки свідчить, що зменшення врожаю Україні вже не уникнути, прогнозує експерт Українського клубу аграрного бізнесу Віталій Лапа.

«Сьогодні залучення кредитів менше, ніж у 2009 році, і втричі менше, аніж два роки тому. До того ж через погоду втрата озимих сягнула 20%, тому реалістично очікувати зменшення виробництва зернових», – зазначає Віталій Лапа.

При цьому, додає експерт Українського клубу аграрного бізнесу Віталій Лапа, Україні вистачить хліба і на власні потреби, і навіть на експорт, але він буде меншим, ніж зазвичай.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG