Доступність посилання

ТОП новини

Миротворці в Косові передають місцевій поліції важливе для сербів місце


Міжнародні миротворчі Косовські сили (KFOR) оголосили в четвер, що передали поліції Косова відповідальність за безпеку місцевості Косово-Поле, місця важливої для сербів історичної битви.

Як сказав речник миротворців, цей крок відображає впевненість, що косовська поліція зможе забезпечити безпеку на місці битви, на пагорбі біля Ґазиместана, пам’ятника загиблим сербським воїнам.

Місцевість Косово-Поле («поле чорних дроздів») за кілька кілометрів від сучасного міста Приштини, біля якої зараз також розташоване сучасне місто Косово-Поле, 1389 року стала місцем битви між військами князя найсильнішого з тогочасних сербських князівств, Моравської Сербії, Лазаря Хребеляновича та султана турецької Оттоманської імперії Мурада I.

Ця битва вважалася визначальною для незалежності сербів і скінчилася перемогою турків.

Вона ознаменувала остаточний кінець потужної середньовічної сербської державності і врешті призвела до васальної залежності Сербії від Оттоманської імперії, а потім і до практично повного поневолення.

Косовська битва обіймає дуже важливе місце в свідомості і в фольклорі сербів.

Увесь широкий регіон навколо Косова-Поля, що отримав за ним назву Косово, протягом наступних століть під турецькою владою був значною мірою заселений переселенцями з Албанії.

1989 року, на 600-ту річницю битви, тодішній президент Сербії Слободан Милошевич виступив на місці Косовської битви з відомою промовою перед приблизно мільйоном присутніх, якою, як вважають, він розпалив сербський націоналізм, що врешті призвело до розпаду Югославії й низки воєн на її території.
XS
SM
MD
LG