Доступність посилання

ТОП новини

Цiна на газ для бiдних i багатих має бути диференцiйованою – прем’єр


Прем’єр Микола Азаров заявляє, що Мiнiстерства економiки, фiнансiв отримали доручення розглянути можливiсть диференцiйованого пiдходу до цiноутворення на газ для різних верств населення України. «Однi можливостi у людей бiдних платити за газ, зовсiм iншi можливостi платити за газ у людей багатих. Незрозумiло, чому в нас ось така система. Рiшення зараз перебуває на вивченнi i в найближчi буквально мiсяць-два таке рiшення буде ухвалене», – сказав голова уряду.

За його словами, в питаннi утворення цiни на газ є три складовi. «Наразi, тут особливого секрету немає, ми активно здiйснюємо контакти, насамперед, з нашими росiйськими колегами. I наступного тижня наша делегацiя вирушить до Москви. Будуть зустрiчi i на найвищому рiвнi i наше завдання – переглянути той невигiдний для України контракт, який мав мiсце», – сказав Азаров.

Другий напрямок роботи, за словами прем’єра, це «скорочення видаткiв, втрат, а також необхiдно покласти край розкраданню ресурсу в системi, яка здiйснює продаж, розподiл газу». «Перед мiнiстром ПЕК поставлено завдання до мiнiмуму обмежити бюджетнi видатки при розрахунках за газ з Росiєю. Нагадую, в попереднi мiсяцi практично всi платежi за газ здiйснювалися з використанням бюджетних ресурсiв, а на квiтень – повнiстю обiйтися без використання ресурсiв бюджету. I далi вiдповiдно обходитися», – сказав Азаров.

«I третiй напрямок – ми маємо налагодити елементарний порядок в системi. Якщо рiвень платежiв за газ становить близько 20%, а 80% – це неплатежi, то це ненормально. Газ – такий же товар, як i все iнше. Чому можна споживати, не оплачуючи його?», – пiдсумував Азаров.
XS
SM
MD
LG