Доступність посилання

ТОП новини

Вишеградський фонд: підтримка інтелекту України


Київ – Близько 5 мільйонів євро виділить міжнародний Вишеградський фонд на освітні проекти та підтримку громадських організацій і місцевого самоврядування України. Країни-засновниці Фонду (Польща, Словаччина, Чехія та Угорщина) вважають, що без вихованої на європейських традиціях інтелектуальної еліти Україна не зможе подолати свій шлях до європейського дому – як не зможе подолати політичні та економічні кризові явища усередині держави. Про це в розмові з Радіо Свобода заявив директор Вишеградського фонду Петер Вагнер. Він, зокрема, розповів про пріоритети діяльності в Україні на поточний рік.

– Це, звичайно, розбудова громадянського суспільства. Вишеградський фонд визначив проблематику розбудови демократичного суспільства в Україні як стратегію своєї діяльності. Дуже важливо, щоб українські громадські організації, територіальні громади, міські органи самоврядування за нашої підтримки отримали досвід своїх партнерів і колег у Центрально-Східній Європі. Друге: враховуючи проблему енергетичної безпеки – а це не тільки українська, а загальна європейська проблема – Фонд готовий підтримати проекти з енергозбереження. Було би чудово здійснити такі проекти на рівні муніципалітетів, на локальному рівні – це було б дуже корисно й цікаво!

– Пане Вагнер, за 10 років існування Фонду, серед його пріоритетів виокремився напрямок культурного діалогу, культурного обміну. Наскільки цей напрямок актуальний зараз, за умов кризи?

– Звичайно, цей напрямок буде розвиватись і надалі! Ми сподіваємось утворити мережу інтелектуальних еліт країн Вишеградської четвірки та України. Якщо спершу такі зв’язки Фонд буквально «намацував» – тепер ми маємо налагоджені контакти поміж науковими та освітніми установами. Наприклад, кілька років тому ми профінансували дослідження українських і чеських науковців щодо використання новітніх технологій у галузі охорони здоров’я, а з часом вони вийшли на світовий рівень.

– Цього року Вишеградський фонд підтримує низку конференцій із проблем регіональної та європейської безпеки, за участю українських партнерів. Наскільки це важливо нині для України, адже нова влада заявляє про незмінність нейтрального статусу української держави?

– У принципі, ідеться про реформу НАТО як організації, і вже у цьому контексті про регіональну та європейську безпеку. Те, що цю проблему обговорюють в Україні, свідчить: серед українців є фахівці, котрі мають свою точку зору і пропозиції, цікаві для європейських експертів. А по-друге, це демонструє інтерес української сторони до участі у системі безпеки, до того, яким буде НАТО після реформи. А європейські експерти, приїжджаючи до Києва, аналізують, як Україна співпрацює з НАТО.

Петер Вагнер також повідомив, що за 10 років існування Вишеградський фонд підтримав в Україні 11 проектів та надав близько 300 стипендій студентам і молодим науковцям.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG