Доступність посилання

ТОП новини

Президент Карзай обговорює мирний план із бойовиками


Президент Афганістану Хамід Карзай
Президент Афганістану Хамід Карзай

Прага – Представницька делегація другого за величиною військового угруповання в Афганістані зустрілася з президентом Хамідом Карзаєм у Кабулі для обговорення плану мирних переговорів. Делегацію від «Хезб-і-Ісламі» (Ісламської партії Афганістану) очолює Кутбудін Хелал, заступник Ґульбудіна Хекматіяра, лідера угруповання. Це перша подібна зустріч, під час якої уряд Хаміда Карзая намагається переконати повстанські угруповання, не пов’язані з «Аль-Каїдою», скласти зброю і спільно з нинішньою владою відновлювати Афганістан.

Угруповання «Хезб-і-Ісламі», очолюване Хекматіяром, належить до числа найбільших антиурядових повстанських сил.

Угруповання боролось проти сил НАТО і афганських урядових військ на сході Афганістану і в окремих районах на півночі країни.

Раніше Кабул повідомляв, що підрозділи «Хезб-і-Ісламі», що базуються на півночі, погодились перейти на бік центральної влади. Це сталося після їхніх боїв із талібами за контроль над кількома населеними пунктами.

Делегацію «Хезб-і-Ісламі» для переговорів із владою Ґульбудін Хекматіяр доручив очолити одному зі своїх заступників, колишньому прем’єр-міністрові Кутбудіну Хелалу.

Заступник прес-секретаря афганського президента Хамед Альмі в інтерв’ю для Радіо Свобода підтвердив факт зустрічі представників двох сторін.

«Ми підтверджуємо, що делегація «Хезб-і-Ісламі» пана Хекматіяра прибула до Кабула з мирним планом. Члени делегації зустрілися з президентом, щоб обговорити їхній мирний план і те, який внесок вони можуть зробити у мирний процес», – заявив заступник прес-секретаря глави держави.

«Хезб-і-Ісламі» за дострокові вибори і виведення іноземних військ

У свою чергу речник «Хезб-і-Ісламі» Харун Зарґун заявив, що їхня делегація у складі п’яти осіб представила Карзаєві мирний план із 15 пунктів. Серед них – проведення нових президентських і парламентських виборів на початку наступного року і виведення іноземних військ з Афганістану, починаючи з червня цього року.

Зарґун додав, що делегація планує зустрітися з лідерами «Талібану» десь в Афганістані.

Лідер угруповання «Хезб-і-Ісламі» Хекматіяр за останні 30 років бойових дій в Афганістані кілька разів переходив на інший бік, а очолювана ним сила поділяла деякі з цілей руху «Талібан», але діяла незалежно.

Попри те, що Хекматіяр переховувався після американського вторгнення в Афганістан у 2001 році, чимало членів його партії долучилися до уряду Карзая.

Представник президента Карзая Вахід Омер, який підтвердив сьогоднішнє засідання, був скупий на інформацію. Він лише сказав, що переговори з делегацією «Хезб-і-Ісламі» можуть тривати кілька днів, але не виключено, що й кілька тижнів. Прес-секретар посольства США Кейтлін Гейден спростувала повідомлення про те, що американські представники зустрічалися з офіційними особами з «Хезб-і-Ісламі».

Переговори між афганським урядом та «Хезб-і-Ісламі» відбуваються у той час, коли Сполучені Штати збільшують чисельність своїх військ в Афганістані на приблизно 30 000 вояків.

Додаткові війська, як очікують, долучаться до операції проти талібів та інших збройних угруповань у південно-східній частині Афганістану – традиційному оплоті талібів.

Президент США Барак Обама пообіцяв розпочати виведення американських військ із Афганістану в липні 2011 року.
  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG