Доступність посилання

ТОП новини

Майстрів лісу вчитимуть завдяки швейцарцям


Івано-Франківськ – Швейцарсько-український проект розвитку лісового господарства в Закарпатській області FORZA розширив географію. Спільними зусиллями проекту і Держкомлісгоспу в Івано-Франківську створено Карпатський навчальний регіональний центр. Тут підвищуватимуть кваліфікацію майстри лісу чотирьох гірських областей – Івано-Франківської, Львівської, Закарпатської та Чернівецької. За рік навчанням буде охоплено 200 осіб. Розробляти навчальні програми теж допомагають швейцарці.

На Прикарпатті в лісовій охороні працює близько 1300 фахівців. У зв’язку з заміною посад лісників на майстрів лісу кожен десятий із них повинен здобути фахову освіту – такі останні вимоги. В системі держлісгоспів ця ланка є низинною, основною і водночас – найслабшою, – говорить перший заступник начальника обласного управління лісового і мисливського господарства Роман Олійник.

«Ці люди безпосередньо відпускають лісопродукцію, спілкуються з жителями сільських громад, вони складають протоколи про лісопорушення. Вся ця система дуже важлива», – зауважує Роман Олійник.

Абетка для лісників

Карпатський регіональний навчальний центр створений із врахуванням специфіки гірського лісівництва та передового міжнародного досвіду на засадах сталого ведення лісового господарства. Це спільна ідея Швейцарсько-українського проекту FORZA і Держкомлісгоспу. Перші за фінансування Швейцарської Конфедерації надали інфраструктурну підтримку меблями, комп’ютерною та оргтехнікою, навчальною та методичною літературою, програмним забезпеченням. Це близько 150 тисяч гривень.

Навчання проводитимуть викладачі Національного лісотехнічного університету зі Львова, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Українського науково-дослідного інституту гірського лісівництва імені Петра Пастернака, який функціонує в Івано-Франківську.

Окрім двотижневих курсів перепідготовки і підвищення кваліфікації майстрів лісу проводитимуть навчальні семінари з питань будівництва лісових доріг та охорони і захисту лісу. Директор центру Михайло Гошовський навчальні програми називає «абеткою для лісників».

«В першу чергу постараємося дати ази роботи з ведення лісового господарства, лісоексплуатації, лісозаготівлі, насінництва, з питань екологічного збереження лісів, природо-заповідного фонду, а також правові питання», – розповів керівник центру Михайло Гошовський.

Навчити означає «дати вудочку, а не рибу»


Протягом року над розробкою навчальних програм працюватимуть і фахівці швейцарсько-українського проекту FORZA. Цей проект розвитку лісового господарства в Закарпатській області діє з 2003 року і є багатогранним: лісогосподарські, економічні аспекти, впровадження невиснажливих методів лісозаготівлі, сталий розвиток туризму тощо.

За словами менеджера проекту Лесі Лойко, через навчальний центр планують поширювати і пропагувати передові лісогосподарські практики. «Проект надасть допомогу в тому, щоб в навчальні програми були включені підходи, які ми пропагуємо і просуваємо в Карпатах, – каже вона. – Це наближене до природи лісівництво, використання ГІС-технологій, це використання системи механізмів зниженого тиску для заготівлі деревини, оптимізація лісових доріг, залучення громад до прийняття рішень щодо лісового господарства».
За 15 років співпраці України і Швейцарії саме проект розвитку лісового господарства є найуспішнішим – вважає директор Швейцарського бюро зі співробітництва в Україні Мануель Еттер. «Карпатський регіон в питаннях лісу є дуже важливим не тільки для України, а й для Європи в цілому», – наголошує він.

Європа зацікавлена у невиснажливому для природи веденні лісового господарства і сталому розвитку регіону, який ще називають «Українською Швейцарією».
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG