Доступність посилання

ТОП новини

Блокуватися чи не блокуватися?


Архівна фотографія. Антинатовсьий мітинг проросійських активістів біля представництва Президента Віктора Ющенка в Сімферополі, 12 травня 2008 року
Архівна фотографія. Антинатовсьий мітинг проросійських активістів біля представництва Президента Віктора Ющенка в Сімферополі, 12 травня 2008 року

Київ – В Україні тривають дискусії щодо доцільності закріплення позаблокового статусу держави. Прихильники кажуть, що позаблоковість – це воля українського народу, який на президентських виборах більшістю підтримав Віктора Януковича. Супротивники ж вважають, що позаблоковість суперечить національним інтересам України.

Схід чи Захід? – Ні те, ні інше. Новий Президент Віктор Янукович заявляє, що замість НАТО чи безпекового союзу з Росією, Україні буде вигідніший позаблоковий статус.

Народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко пояснює позицію нинішньої влади так: «Зважаючи на наше значиме геостратегічне положення і те, що ми є «яблуком подразнення» між двома ворогую... так скажемо... конкурентними силами, ми маємо зайняти свою особливу нішу. Тому позаблоковість – це багатовекторність зовнішньої політики, це сьогодні для нас найголовніше, найцікавіше і найбільш сприятливе для розвитку наших відносин як із Європою, так і з Росією, і з Америкою, безумовно».

Різниця між позаблоковістю і нейтралітетом

У Партії регіонів наполягають саме на позаблоковості, а не на нейтралітеті. Вадим Колесніченко пояснює, що статус нейтралітету потребує коштів, великої армії та міжнародного визнання. Тим часом, якщо Україна проголосить себе позаблоковою державою, вона зможе підписувати різні договори у сфері оборони, нікуди при цьому не вступаючи.

Для офіційної зміни зовнішнього вектору України потрібне інше законодавство, а саме – зміна закону про основи національної безпеки. Одна з його статтей, за словами Вадима Колесніченка, суперечить сама собі: євроатлантичний вибір при стратегічних стосунках із Російською Федерацією. Тому, каже депутат, він подав у Верховній Раді законопроект щодо позаблокового статусу України. Коли його розглянуть, не знає, бо першочерговими, за його словами, наразі є економічні питання.

Україна має бути у блоці – Тарасюк

Натомість голова парламентського Комітету з питань європейської інтеграції, депутат від блоку НУНС Борис Тарасюк рішуче виступає проти позаблокового статусу для України.

«Україна не може бути позаблоковою державою в нинішніх геополітичних реаліях, вона має бути або учасником колективної безпеки ОПАД або ОДКБ. Якщо ні там, ні тут, Україна буде і надалі залишатися об’єктом зовнішніх впливів і внутрішньої дестабілізації», – наголошує Тарасюк.

ОПАД – це абревіатура Організації Північноатлантичного договору, тобто інша назва НАТО, а ОДКБ – це Організація договору колективної безпеки, ініціатором якої є Росія. Колишній міністр закордонних справ України Борис Тарасюк вважає, що зміна закону про основи національної безпеки можлива, але небажана.

«Це буде проти інтересів держави. Це (рішення) імовірне, але це буде черговим розколом українського суспільства. Бо такі речі, як друга державна мова, продовження перебування російського Чорноморського флоту, викличуть напругу в українському суспільстві», – зазначає пан Тарасюк.
  • Зображення 16x9

    Ірина Туз

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2008 року. Вже рік готую  відеоматеріали для веб-сайту, тому часто доводиться переконувати людей, що Радіо Свобода - це більше, ніж радіо. Коли ж працюю в «класичному» радійному режимі, то особливо цікавлять теми євроінтеграції. Закінчила Лінгвістичний університет та Могилянську школу журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG