Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз схвалив програму порятунку Греції


Усі 16 країн єврозони підтримали на вчорашньому саміті ЄС план порятунку економіки Греції, який запропонували Франція та Німеччина.

Кризовий фонд допомоги, за неофіційними даними, може скласти до 22 мільярдів євро. Офіційну суму не називали. Передбачається, що основну частину цих коштів нададуть країни єврозони, а решту Міжнародний валютний фонд.

Однак ці заходи порятунку Греції, обставлені низкою суворих умов, наберуть чинності повністю чи частково тільки в разі, якщо Афінам не вдасться отримати кредитів на міжнародних ринках.

Таким чином Євросоюз дав зрозуміти Греції, що готовий її підтримати, однак закликав цю країну продовжити самостійно шукати вихід зі складної ситуації.

Прем’єр-міністр Греції Йоргос Папандреу висловив задоволення у зв’язку з ухваленим в Брюсселі рішенням.

«Греція, будучи у єврозоні, почувається безпечно, і Європа теж зробила великий крок. Сьогодні ми не тільки ухвалили рішення щодо Греції. Європа та Європейський Союз стояли перед великим викликом і досягли успіху, бо дали рішучу відповідь на цей виклик. Європейські лідери захищають Євросоюз, нашу спільну грошову одиницю. Європа разом із Грецією вийде з цієї кризи сильнішою», – сказав грецький прем’єр.

Як заявив президент Європейської ради Герман Ван Ромпей, лідери ЄС сподіваються, що програма порятунку Греції використовуватиметься тільки як останній шанс.

Водночас, за його словами, ця програма має відновити довіру фінансового ринку, показавши, що країни єврозони не залишать Грецію.
XS
SM
MD
LG