Доступність посилання

ТОП новини

ЄС: Порятунок Греції – це лише частина проблем...


Прага – Вирішальна роль Франції та Німеччини на весняному економічному саміті ЄС на найвищому рівні призвела до ухвалення всіма 16 країнами-учасницями зони євро пакету допомоги Греції, яка має більше, аніж 12-відсотковий дефіцит бюджету. Цей пакет узгоджений в ЄС як «останній засіб» і може набути чинності тоді, коли вже ніщо не допоможе, навіть фінансові вливання в грецьку економіку з боку МВФ. Експерти наголошують також на тому, що економічні негаразди в ЄС не обмежуються лише Грецією, на черзі проблеми дефіциту в інших членів Євросоюзу, і це загрожує єдиній валюті – євро.

Про всю серйозність ситуації в ЄС свідчить хоча б репліка впливової німецької газети «Франкфуртер Рундшау», котра наголосила: «Якщо Міжнародний валютний фонд є вирішенням біди єврозони, то тоді європейський проект закінчений». Вчорашній саміт ЄС хоча й оголосив про грецький пакет допомоги, все ж поклався, насамперед, на допомогу Греції з боку МВФ. Чи не є підтвердженням похмурих прогнозів німецької газети і слова з боку канцлера Німеччини Анґели Меркель, яка пригрозила домагатися вилучення з єврозони тих держав, дефіцит бюджету котрих перевищує три відсотки?

Пакет допомоги ЄС Греції виглядає досить дивно хоча б тому, що не лише не названа його навіть приблизна сума, але й його реалізація малоімовірна, бо названий він «останнім засобом», який може бути задіяний лише після допомоги Афінам з боку МВФ. Аналітики кажуть, що вірогідний об’єм такої допомоги єврозони грекам сягав би понад 20 мільярдів євро.

Незважаючи на такий складний перебіг саміту єврозони, грецький прем’єр Йоргос Папандреу все ж висловив своє задоволення. «Греція є у безпеці в єврозоні, і Європа зробила також важливий крок для цього. Сьогодні ми ухвалили рішення не лише щодо Греції. Європа і Євросоюз стоять перед великим викликом, і вони гідно та рішуче зустріли його. Європейські лідери захищають спільноту, захищають нашу єдину валюту. Європа з Грецією вийдуть із цієї кризи ще сильнішими», – сказав прем’єр-міністр Греції.

Біда в ЄС не лише із Грецією


Однак фінансові аналітики кажуть, що включення кредитів МВФ у порятунок Греції може негативно позначитися на євро, тому єврозона ні в якому разі не повинна була залучати МВФ для допомоги одній з країн ЄС. Дійсно, євро впав стосовно долара до 10-місячного мінімуму.

Президент Європейського центрального банку і президент Франції були категорично проти участі МВФ, бо це, на їхню думку, є свідченням нездатності Європи самостійно вирішувати свої фінансові проблеми. Китайські аналітики взагалі заявили, що грецька боргова криза є лише «вершиною айсбергу» для проблем європейських фінансів.

Аналітики наголошують, що на порозі подібних боргових проблем стоять такі члени єврозони, як Португалія, Італія, Іспанія та Ірландія. Ще одна німецька газета – «Гандельсблатт» – вважає «грецький пакет» «слабкою надією» на порятунок євро і на те, що ЄС прислухається до пропозицій Меркель на вжиття жорстких заходів щодо боржників єврозони.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG