Доступність посилання

ТОП новини

Януковичі хочуть в «баскетболісти»?


Київ – Віктор Янукович навіює мені спогад про теплий Єгипет, де я відпочивав торік. Там був лише один український телевізійний канал – «Інтер». На ньому новини не показують. CNN і BBC не так часто дарують увагу Україні – лише тоді, коли тут якісь супер події. Тому шукав вісток про Україну у новинах російських каналів.

Дивився їх щодня, а заодно споглядав новини і про Росію. І просто чманів від двох кремлівських, як їх іронічно називають, «баскетболістів» на екрані МедвеПутіних, котрі спеціально на камеру по черзі казали правильні слова міністрам та іншим чиновникам. Ті сиділи собі навпроти за столиком і слухняно кивали головою в такт мудрим думкам керівників держави, або додавали щось аналогічне. Модернізований совок.

Такий театр там відбувається щодня. Уявляєте? Вони щодня запрошують до себе урядовців, аби розіграти цю комедію для телебачення! І серйозні урядовці працюють у МедвеПутіна на підтанцьовуваннях. Я ще реготав собі і задоволено думав, що в нас таке просто неможливе. Народ почне з цього сміятися. Виявилося, я помилявся – не щодо народу, а щодо можновладців.

Враження таке, що Янукович теж вирішив увійти до команди «баскетболістів». Правда, зростом він для цього завеликий. Але дерма. Він посадив Азарова за точнісінько такий же столик і таким же тоном балакав щось про соціальні стандарти і благо для народу. До речі, особливо кумедно це виглядало на тлі того, що недавно очолювана ним партія провалила закон про підвищення соціальних стандартів, який сама ж пропонувала до розгляду. Далі була аналогічна балачка з міністром закордонних справ Костянтином Грищенком. А далі – я вже не дивився.

Лишається дочекатися народного фольклору на цю тему.

Люди зі специфічною репутацією

Скажуть, що зовнішня атрибутика ще нічого не значить. Найсуттєвішим є зміст політики. Ну, може, автор цих рядків надто буквально сприймає зовнішнє оформлення. Але ось відома діячка Партії регіонів Інна Богословська раптом вигулькнула із своєю оцінкою. Це та, яка під час президентських виборів пропонувала передати Севастополь у спільне українсько-російське керівництво і відповідно її важко звинуватити у нелюбові до Росії.

Колишня кандидатка в Президенти заявила: «Є група людей в Партії регіонів, які вважають, що можливо політичну модель в Україні побудувати, як у Росії. За моєю інформацією, до такої групи не відноситься ні Президент, ні прем'єр», – її цитату навела «Українська правда» з посиланням на телеканал ТВі.

При цьому Богословська висловила упевненість, що вони помиляються, і Україна таки не Росія, а таку ієрархію влади, як у Росії, можна збудувати лише в імперській державі.

В останньому, ймовірно, пані Богословська має рацію, а от щодо неприхильності Януковича і Азарова до російської моделі я б засумнівався.

Одним із ключових елементів МедвеПутінської вертикалі влади є правоохоронні органи, які охороняють можновладців, але чинять наругу над народом. Адже в сусідній державі лупцюють і принижують не тільки опозицію, а й цілком звичайних громадян. Таких фактів стає все більше і більше, навіть самі менти починають про них говорити вголос.

А в нас кого призначили прокурором Києва? А в нас хто міністр внутрішніх справ? Правильно – ті, хто вміє наводити порядки вельми специфічними методами, які близькі до методів МедвеПутінської «баскетбольної команди». Лишається тільки дочекатися конкретних дій зі встановленні вертикалі а-ла-рюс.

Пане Кучма, невже і ви помилилися? Невже Україна – таки Росія?

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
XS
SM
MD
LG