Доступність посилання

ТОП новини

Регіональні вибори в Італії


Cильвіо Берлусконі
Cильвіо Берлусконі

Рим – В Італії сьогодні другий, останній день виборів до місцевих органів влади. Понад 40 мільйонів громадян обирають керівників адміністрацій у 13 з 20 регіонів. На думку оглядачів, ці вибори стануть іспитом для правлячої коаліції прем’єр-міністра Сильвіо Берлусконі і можуть кардинально змінити розстановку політичних сил на півострові.

Після виборчої кампанії, яку оглядачі називають сенсаційно брудною, партійні лідери демонструють спокій та оптимізм. Але ставки на нинішніх виборах для них високі.

Прем’єр Сильвіо Берлусконі прагне домогтися підтримки населення і забезпечити безперешкодне правління свого уряду на наступні три роки, що залишилися до закінчення каденції.

Провідник опозиційних лівоцентристів П’єр Луїджі Берсані в очікуванні, що більшість областей знову очолять представники опозиційної Демократичної партії. Для лівоцентристів це означатиме не тільки повернення популярності після невдалих для них парламентських виборів 2008 року, а й підтвердить лідерство пана Берсані. Цей політик очолив найбільшу опозиційну партію лише п’ять місяців тому.

Уряд дій чи уряд слів?

В останній день виборчої кампанії глава уряду Берлусконі майже у всіх теле- і радіоновинах чітко заявив італійським виборцям визначитися: або з ним, або проти нього.

«Ці вибори вкотре пропонують обрати між урядом правоцентристів, який здійснює конкретні справи, і лівоцентристами, котрі схильні до критики, песимізму і катастрофізму. Лише віддавши голоси за правоцентристів, може утворитися продуктивна ланка між центральною і місцевою владою, щоб мати змогу робити корисні справи для всіх і почати новий шлях оновлення Італії», – сказав Сильвіо Берлусконі.

Лідер лівоцентристів П’єр Луїджі Берсані поводиться обережно і стримано після тривалих чвар та розколів у лавах Демократичної партії. Підтримка у регіонах йому вкрай необхідна, щоб засвідчити, що в Італії таки є кому протистояти політиці «берлусконізму». Звертаючись до виборців, головний опозиціонер Берсані зазначив, що «проблема чинного кабміну в тому, що йому дійсно складно говорити про зроблене. Вони часто повторюють: ми – уряд конкретних справ. Але насправді яких справ? Що конкретно вони зробили для італійців? Думаю, правоцентристам складно відповісти на це запитання».

Боротьба за Рим і Турин

Останні п’ять років політична розстановка у місцевих органах влади була на користь лівоцентристів. Із тринадцяти регіонів, де проходять вибори, лише у двох північних областях Венето та Ломбардії керують правоцентристи. Найбільша увага прикута до підсумків саме у чотирьох провінціях: Лігурії, Апулії, у промислово важливому П’ємонті та столичному Лаціо. В цих областях шанси на перемогу у лівих і правих кандидатів приблизно однакові. Обидві політичні сили прагнуть здобути перемогу головним чином у Римі і Турині.

За попередніми прогнозами, ці вибори можуть бути успішними для ультраправої партії «Північна Ліга» – головного союзника правлячої коаліції Берлусконі. За позитивного для легістів результату політичні оглядачі застерігають про посилення впливу цієї партії в середині коаліції. «Північна Ліга» – невтомний борець проти нелегальної міграції. Націоналістична партія відстоює також ідею федеральної автономії північних областей Італії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG