Доступність посилання

ТОП новини

Диктаторські замашки Віктора Януковича (європейська преса)


Прага – У європейських газетах не приховують обурення з приводу нагородження Президентом України Віктором Януковичем кубинських диктаторів. Найвищою українською відзнакою, орденом Ярослава Мудрого, - нинішнього вождя Куби Рауля Кастро і колишнього вождя, брата, Фіделя Кастро - медаллю «За заслуги» першого ступеня. Оглядачі зауважують, що у цьому кроці Президента України проявляються його справжні політичні симпатії. У газетах також ідеться про можливі поступки Києва у відповідь на зниження Москвою цін на російський газ для українців.

Польська «Жечпосполіта» наголошує, що «Президент Янукович нагороджує кубинських диктаторів нібито за «значний особистий вклад братів Кастро у розвиток українсько-кубинської співпраці» та лікування дітей-жертв Чорнобиля. Газета наводить слова обурення правозахисників, котрі вважають, що таке нагородження свідчить «про політичні симпатії Віктора Януковича». «Нагородження вищими державними нагородами брутальних комуністичних диктаторів, котрі переслідують своїх політичних противників і душать свободу слова, означає, що український Президент не проти того, щоб така диктатура постала також у нього вдома», – сказав польській газеті колишній багаторічний радянський дисидент із України, засуджений Москвою до кари смерті, Левко Лук’яненко. «Жечпосполіта» також зауважує, що чимало медиків, які лікували українських дітей, жертв Чорнобиля, отримали освіту в СРСР, і сьогодні міркують через інтернет з приводу того, чи наступний Президент України зможе відібрати у братів Кастро ці українські нагороди.

«Москоу Таймз» резюмує, що «Путін демонструє малу зацікавленість у проханні українського колеги Азарова щодо зниження ціни на російський газ для Києва». Газета також наголошує, що в останні роки інтерес Росії до українського газового транзитного напрямку значно зменшився, і це засвідчують проекти обхідних газових маршрутів, які просуває Росія. Автор у «Москоу Таймз», Анатолій Медецький, вважає, що Путін змушує Київ шукати додаткові стимули для інтересу Росії у вигляді поступок на українському газовому ринку, що російський прем’єр назвав «ймовірним переходом до конструктивного діалогу двох сторін». Згадане видання також звертає увагу на слова Путіна з приводу того, що реконструкція української ГТС потребує додаткових коштів, про які має дбати саме Україна. Тут також зазначено, що «Москва і Київ планують продовжити ці переговори у квітні на рівні міжурядових комісій». «Український Президент також сподівається підписати відповідну газову угоду з Москвою про зниження цін для Києва під час візиту російського Президента Дмитра Медведєва до Києва у середині травня», – пише «Москоу Таймз».

Російська «Нєзавісімая газета» стверджує, що Путін із Азаровим про щось домовилися з приводи газу, але все «стане відомо «лише в перебігу зустрічі президентів Віктора Януковича і Дмитра Медведєва» у Києві в середині травня. Експерти зазначають на сторінках «Нєзавісімой газети», що йдеться, ймовірно, про здачу Україною, у відповідь на пільгові газові ціни Москви, свого внутрішнього газового ринку російському «Газпромові», котрий впроваджуватиме стратегію «поглинання українських стратегічних підприємств, які складають основу української незалежності». Московське видання також зауважує, що Київ опинився на цих переговорах у дуже скрутній ситуації, «без можливості маневру». Одне лише закладення у новий бюджет України ціни на газ у розмірі понад 330 доларів за тисячу кубометрів свідчить про труднощі нинішніх газових перемов. «Нєзавісімая газета» також інформує, що українські опозиціонери у парламенті, очолювані Юлією Тимошенко, вимагають від прем’єра звіту про газові переговори в Москві, бо підозрюють, що були досягнути таємні домовленості, котрі можуть загрожувати суверенітету України.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG