Доступність посилання

ТОП новини

Українські діти вважають, що найчастіше порушується їхнє право на власну думку


На заняттях
На заняттях

Львів – У Львові упродовж трьох місяців діє «Школа уповноважених з прав дитини» за фінансової підтримки Європейського Союзу. Львівські школярі дізнаються про те, як захистити себе від торгівлі людьми, насильства у сім’ї, як не стати жертвою роботодавця і в Україні, і за кордоном. Їх цікавлять ті питання, незнання яких для багатьох українців часто обертається у трагедію, коли вони потрапляють на роботу чи навчання за кордон.

Ідея створити «Школу уповноважених з прав дитини» прийшла до Христини Плюти, керівника проекту, коли у її будинку на горищі мешкав маленький хлопчик, якого мама, одружившись з іншим чоловіком і народивши другу дитину, вигнала з хати. Дитина не знала, куди їй можна звернутись у цій складній життєвій ситуації, як і сотні дітей, котрі опиняються сам-на сам зі своїми труднощами.

«Бувають випадки, що порушується право на фізичну недоторканність. Дитину б’ють і принижують. Подаємо скарги у суд, відкривають кримінальні справи, і все це присутнє в нашому суспільстві. Тому мета проекту – донести інформацію до дітей про їхні права, про те, де можуть допомогти, як не потрапити в біду. Ми розглядаємо теми насильства у сім’ї, трудове і сексуальне рабство, працевлаштування і навчання», – розповіла Христина Плюта, представник Західноукраїнського центру «Жіночі перспективи».

На заняттях дають поради, як не потрапити у рабство

На заняттях школярі дізнаються про реальні історії, які трапляються з українцями, а також отримують інформацію про численні громадські організації, де кожен може отримати допомогу. Окрім того, на тренінгах дітлахи дізнаються про те, як уникнути цих небезпек у житті.
Дев’ятикласниця Анастасія Білинь та десятикласниця Анна Тимчук кажуть, що знання та інформація їм потрібні у житті. Вони знають, які складні ситуації переживають батьки їхніх ровесників, які виїхали на заробітки. Школярки вважають, що найчастіше порушується їхнє право на власну думку, а на заняттях їх слухають.

У розмові з Радіо Свободи школярки зауважили:

– Наше суспільство побудоване на багатьох таких чинниках, щоб обманути й кинути напризволяще людину. Я займаюсь на тренінгах, щоб зарадити цьому, і тут дають багато цікавої інформації, як для побутових, так і соціальних обставин.

– Мені цікаво було, якщо людина їде за кордон, то вона потрапляє у страшні історії. Я по натурі є ляклива, але люблю мандрувати. Тепер я знаю, що нікому не можна за кордоном віддавати свій паспорт, оригінали документів. Треба читати детально контракт на навчання і роботу, бо можуть бути певні нюанси.

Уповноваженні з прав дитини доносили б до влади думку неповнолітніх

У багатьох європейських містах при місцевих органах влади представлені уповноважені з прав дитини. До їхньої думки дослуховуються і її враховують посадовці при ухваленні рішень.

Десятикласниця Зоряна Жуковська вважає, що такий європейський досвід варто було б перейняти львівській мерії. Можливо б, тоді її ровесникам вдалося донести свої думки до влади, а саме, що у місті бракує дитячих майданчиків, басейнів. «Перш за все потрібно поліпшити умови в школах, – каже вона, – підвищити рівень освіти, щоб був якісніший педагогічний склад, бо ми на це не маємо ніякого впливу».

За останніми опитуваннями Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту, половина українських дітлахів вважають, що найчастіше порушується їхнє право на вільне висловлювання своєї думки, власні погляди й переконання, а ще право на якісну медичну допомогу, освіту і розвиток дитячого таланту.

Львівські школярі, які пройшли тренінги, у своїх школах працюватимуть юридичними консультантами, а також Західноукраїнський центр «Жіночі перспективи» ініціюватиме обрання серед неповнолітніх уповноважених з прав дитини.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG