Доступність посилання

ТОП новини

Намагання Януковича копіювати Лукашенка викличуть спротив і висміювання в народі (європейська преса)


Прага – Європейські газети наголошують, що в нового Президента України Віктора Януковича залишилося не так багато часу, щоб довести серйозність своє внутрішньої і зовнішньої політики. Оглядачі також вважають, що спроби догодити Росії не принесуть бажаних дивідендів команді Януковича у довготривалій перспективі, бо у Москві налаштовані щодо стосунків із Києвом суто прагматично. Деякі аналітики також вважають, що вже на початку своєї діяльності новий Президент України встиг зробити кілька стратегічних помилок, які можуть йому дорого коштувати вже у найближчій перспективі.


5 помилок нового Президента


На сторінках європейського видання «Волл Стріт Джорнал» з’явилася стаття професора політології Ратґерського університету США Александра Мотиля, котрий наголошує, що, незважаючи на наміри Віктора Януковича демонструвати під час квітневого візиту до Вашингтона свою впевненість у контролі над ситуацією в Україні, та гарантувати стабільність, у дійсності новий Президент України вже наробив чимало стратегічних помилок, що може відлякувати іноземних інвесторів і заважати модернізації держави. Ці п’ять перших промахів Януковича, як зауважує професор Мотиль, несуть прямі загрози демократії в Україні.

· Перша помилка, як стверджує американський аналітик, це «порушення Конституції при зміні правил гри, що дозволяє формувати нову парламентську коаліцію». Це лише згуртує опозицію і невдоволений електорат, зауважує Мотиль.
· Друга помилка – це призначення свого друга, Миколи Азарова на посадку прем’єра уряду. Вибір цього «жорсткого бюрократа, синоніма корупції в уряді, прихильника жорсткого оподаткування і повністю ворожого малому бізнесу», означає повне розвіювання сподівань українців на серйозні економічні реформи при Януковичу.
· Третя помилка нового Президента – подальша бюрократизація уряду і збільшення кількості міністрів до 29, що робить неможливим ухвалення серйозних рішень цим кабінетом.
· Четверта і п’ята помилки Януковича – призначення міністрами таких постатей, як Цушка і Табачника.

Ці кроки нового Президента не лише підірвали законність його діяльності і змусили 46 відсотків його противників на виборах ще раз переконатися, що вони зробили вірно, голосуючи проти, але й поширили розчарування у майже половині його власного електорату. Це також підтвердило, що влада Януковича стала на той же антидемократичний шлях, котрий викликав Помаранчеву революцію 2004 року, зауважує професор Мотиль на сторінках «Волл Стріт Джорнал». Низка інших призначень, як наголошує американський аналітик, у СБУ, МВС, на телебаченні, лише зміцнили демократичні сили України у переконанні, що «Янукович бажає стати українською версією диктатора Білорусі Олександра Лукашенка». Мотиль переконаний, що «намагання Януковича встановити режим сильної руки вже викликають і продовжать викликати ще більші спротиви і будуть висміяні в суспільстві». Професор політології зі США також каже, що «роздута бюрократія в уряді», відмінність ситуації в СБУ та українській армії від білоруської не можуть сприяти ефективному авторитарному правлінню в Україні, і Віктора Януковича чекає тут невдача». «Хоча й ситуація похмура, – як резюмує Александр Мотиль, – все ж вона для нового Президента України ще не безнадійна, бо він може ще спохватитися та спробувати стати президентом не Донецька, а всієї України, та обмежити владні апетити свого оточення й намагатися вчитися управляти країною з опозицією і населенням. Це не так складно, бо – це і є демократія», – завершує американський професор на сторінках впливової «Волл Стріт Джорнал».

Європа чекає на конкретні кроки Януковича


Канадський аналітик Роберт Катлер також піддає сумнівам на сторінках швейцарського видання International Relations and Security Network намагання Віктора Януковича узаконити нову парламентську коаліцію сумнівними маніпуляціями довкола Конституції і Конституційного Суду України. Цей експерт наголошує, що Європейський парламент вже дав конкретний сигнал новому Президентові України, показуючи перспективу зеленого світла для членства України в ЄС і безвізового режиму для українців. Тепер, як наголошує Катлер, конкретні кроки, у відповідь на це, за Президентом Януковичем.

Автор статті International Relations and Security Network вважає, що вже переговори влади Віктора Януковича з МВФ і ЄБРР покажуть наскільки готовий новий український глава грати за демократичними правилами і підтвердити аванси з боку Європи.

Несерйозна позаблоковість

Московська «Нєзавісімая газета» сумнівається у ймовірності та стратегічній вірності намірів Віктора Януковича та його команди виробити реальний нейтральний зовнішньополітичний курс України, який коштував би, за оцінками експертів, у найближчі сім років для Києва щонайменше 60 мільярдів доларів. Що вже робить заяви про позаблоковий статус України на майбутнє несерйозними, вважає автор статті в московський газеті Тетяна Івженко. Тут також відзначено, що своєю відмовою вступити до НАТО «Україна сподівається лише порадувати Росію». Тим більше, що Янукович не має можливості внести відповідні щодо позаблоковості зміни до Конституції України, наголошено в «Нєзавісімой газете».

Відомий в Україні телеведучий Євгеній Кисельов попереджає на сторінках «Москоу Таймз», що одними символічними жестами Янукович навряд чи задовольнить українські апетити Кремля і, особливо, Володимира Путіна. Кисельов також наголошує, що похмурий жарт Путіна про українське сало, під час зустрічі з Януковичем в Москві, «в Києві будуть пам’ятати довго, навіть якщо врешті вдасться знайти вихід з глухого кута газової проблеми».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG