Доступність посилання

ТОП новини

Угорські виборці переймаються високим рівнем корупції в країні


Угорщина – В Угорщині наближаються парламентські вибори. Опозиційні праві партії мають великі шанси перемогти. Вони обіцяють подолати корупцію в країні. Однак правляча соціалістична партія, члени якої були причетні до низки гучних корупційних скандалів, називає цей крок своїх політичних опонентів замахом на демократію в Угорщині.

За оцінками міжнародної організації «Трансперенсі Інтернешнл», в Угорщині щодо корупції не все так погано. Ця країна посідає 46-ту позицію в корупційному барометрі світу, випереджаючи своїх близьких сусідок Польщу (49 місце), Чехію (52-а на списку), Словаччину (56-та позиція) та Україну (146 місце).

Однак напередодні парламентських виборів, що відбудуться 11 квітня, соціологічні опитування в Угорщині змальовують дещо іншу картину. 56 відсотків респондентів вважають, що 18 сфер економічного та політичного життя країни буквально просякнуті корупцією, включаючи й прокуратуру.

Виборці втомилися від корупційних скандалів

Нові скандали дають їм на це підстави. Тут, зокрема, йдеться про величезні преміальні та інші багатомільйонні виплати менеджерам столичного транспортного підприємства, корупційні справи в міністерстві оборони Угорщини, незаконну діяльність фінансової інспекції та навіть отримання хабарів деякими угорськими чиновниками від представників автомобільної компанії «Даймлер-Бенц» у 2005 році... Автоконцерн займався підкупом чиновників у 22 країнах світу, щоб забезпечити безпроблемні державні закупівлі «Мерседесів». Загальна сума угорських хабарів становить 300 тисяч євро.

Корупція в Угорщині суттєво підвищує ціну державних закупівель, каже юрист угорського представництва організації «Трансперенсі Інтернешнл» Áдам Фелдеш. «Рада по державних закупівлях замовила одне дослідження, яке дуже важко дійшло до широкого загалу... І з нього можна було довідатися, що корупція в цій сфері сягає від 50 до 90 відсотків. Через те держзапупівлі подорожчали принаймні на 25 відсотків», – зауважує Фелдеш.

У зв’язку з ростом корупційних скандалів в Угорщині опозиційні партії посилили критику урядової коаліції напередодні парламентських виборів в Угорщині, пропонуючи електорату свої програми боротьби з хабарництвом. Прес-секретар партії молодих демократів (скорочено ФІДЕС) Петер Сійярто зазначив, що в разі приходу консерваторів до влади успіхові боротьби з корупцією сприятиме зменшення податків, створення додаткових робочих місць і приборкання бюрократії. Однак соціалісти заявляють, що методи правих лише нагадують стиль авторитарних режимів, далеких від розв’язання проблем демократичним способом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG