Доступність посилання

ТОП новини

«Моцартові кульки» в Австрії готують, а в Чехії пакуватимуть


«Моцартові кульки»
«Моцартові кульки»

Прага – «Моцартові кульки» – так називаються надзвичайно смачні шоколадні цукерки. «Моцартові кульки» – це також одна з найвідоміших візиток Австрії. Досі «Моцартові кульки» виробляли і запаковували на батьківщині Моцарта – у місті Зальцбурзі. Від червня цього року шоколадно-марципанові цукерки обгортатиме кольоровими фантиками Чехія. Австрійські профспілки готуються до протестів.

Уже 120 років відомі в Європі шоколадні цукерки «Моцартові кульки» загорнуті в красиві блискучі папірці з портретом Вольфґанга Амадеа Моцарта. У 1890 році за спеціальним рецептом їх вперше виготовив австрійський кондитер Пауль Фюрст. Таємницю рецепту кульок австрійці пильно бережуть, це можна прирівняти до державної таємниці, але таємниці, якою пишаються. Моцарт найсмачніший саме в кульках, говорять мільйони людей, адже «Моцартові кульки» вивозять до понад 50 країн світу.

Увесь цей час цукерки виробляють на шоколадній фабриці «Зальцбурґ-Шоколаде» в містечку Ґрюдіґ, поблизу Зальцбурга. За рік фабрика виготовляє близько 100 мільйонів цих цукерок, які з обов’язковим сертифікатом, підтвердженням автентичності – «Справжні зальцбурзькі Моцартові кульки» – далі розвозять по світу. Так було.

Але від червня цього року цукерки, вироблені в Зальцбурзі, везтимуть за 300 кілометрів до західно-чеського міста Плана, де їх будуть пакувати. Керівництво фабрики вирішило, що такий крок сприятиме поширенню солодкого «Моцарта».

Однак самі австрійці обіцяють уже найближчим часом виступити з протестами. Це не стільки втрата робочих місць (приблизно 50), а передусім це завдасть шкоди національній ідентичності. Моцарт – австрієць, кульки наші і тут мають пакуватись, кажуть незадоволені.

Аналітик престижного празького часопису «Євро» Павел Парал також вважає, що тут справа не в робочих місцях для чехів, а в національному престижі. «На мою думку, більше йдеться про престиж, ніж про робочі місця. Звичайно, що робочі місця, особливо в кондитерській галузі, – напружена тема, але все ж це не є тим аргументом, що міг би суттєво вплинути на ринок праці», – каже він.

І справді, 50 робочих місць не врятують ситуації в країні, де безробітних нині півмільйона, зате додадуть Чехії престижу. Чехи не приховують радості, що солодкий «Моцарт» пакуватимуть у них. Зрештою, Чехія також належить Моцартові, великий композитор бував у Празі, саме тут у 1787 році відбулась прем’єра його опери «Дон Джованні».
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG