Доступність посилання

ТОП новини

КСУ: постанова про порядок призначення суддів на адмінпосади неконституційна


Конституційний Суд України визнав неконституційною постанову Верховної Ради України «Про тимчасовий порядок призначення суддів на адміністративні посади та звільнення з цих посад» від 30 травня 2007 року.

Таке рішення КСУ оприлюднив сьогодні голова суду Андрій Стрижак. За рішенням, ухвалюючи цю постанову, Верховна Рада діяла в межах наданих їй повноважень, але не конституційним способом.

«Це дуже вчасне рiшення. Якби цього рiшення не було, було б iще бiльше порушень», – сказав голова КСУ. При цьому вiн наголосив, що «кожен хоче призначати голiв судiв», проте це право необхiдно закрiпити на законодавчому рiвнi, а не постановами парламенту про тимчасовий порядок призначень.

Стрижак нагадав, що в рiзний час рiзнi органи призначали суддiв на адмiнпосади, але вся ця процедура була прописана законним способом. Тобто, пояснив голова КСУ, цi функцiї можуть виконувати i Президент, i Верховна Рада, i Вища рада юстицiї, i Мiнiстерство юстицiї – необхiдно лише законодавчо це закрiпити.

Прогнозуючи, чи буде вiдповiдна реакцiя парламенту на це рiшення КСУ i коли призначення суддiв на адмiнпосади буде законодавчо врегульоване, Стрижак сказав: «Я думаю, що здоровий глузд усе-таки переможе у Верховнiй Радi».

Постановою парламенту від 30 травня 2007 року «Про тимчасовий порядок призначення суддів на адміністративні посади і звільнення з цих посад» Вищій раді юстиції було надане право призначати голів судів до врегулювання цього питання на законодавчому рівні.
XS
SM
MD
LG