Доступність посилання

ТОП новини

Атомний шантаж Росії щодо України наростає (світова преса)


Прага – Оглядачі впливових світових газет прогнозують наростання енергетичних труднощів нинішньої української влади, бо однією концесією довкола української ГТС енергетичні і фінансові проблеми Києва розв’язати не вдасться. Москва користується цими труднощами України і нарощує енергетичний та й атомний шантаж. Російська корпорація ТВЕЛ, яка постачає ядерне паливо українським атомникам, цими днями, після тривалих переговорів з Мінпаливенерго України, виснула ще більш кабальні умови Києву, котрі суперечать вже раніше підписаним контрактам із американцями. Окрім того, Росія вже приступає до будівництва нового газогону «Північний потік» і з 2011 року Україну чекає значне зменшення транзиту російського газу. Якою ж буде ціна поступок Києва, котрі вірогідно принесуть Україні прийнятні ціни на російські енергоносії? Повний політичний та енергетичний диктат із боку Москви?


Здати трубу заради дешевшого газу?

«Нью-Йорк Таймз» пише, що в українського Президента є сподівання на отримання, в разі омріяного Києвом перегляду газових контрактів із Москвою, майже 4 мільярдів доларів економії у рік. Але у цієї мрії є чимало серйозних перешкод. І тут заважає не лише невідповідність українського законодавства планованому Віктором Януковичем консорціуму щодо української ГТС, за участі Росії і Європи. На додачу, ще й Кремлю не дуже потрібна ця українська ГТС. У своєму виборі, кому ж скоріше поступитися, щоб вийти з енергетичних труднощів, нинішня українська влада боїться енергетичного прагматизму стосовно власного народу, котрий платить тепер менше третини справжньої ринкової вартості газу. А ще й МВФ також вимагає тут поставити все у реальний вимір, щоб українські споживачі платили повну ринкову ціну за блакитне паливо, що і є одним із виходів з нинішніх енергетичних труднощів.

Але, як наголошує «Нью-Йорк Таймз», команда Януковича боїться «політичних непопулярних кроків, до яких і належать вимоги підвищення плати за енергоносії для народу». Газета наводить зауваження експерта, що у відповідь на фінансові поступки Кремля Києву, Москва вимагає від України здачі своїх політичних позицій Росії. Чи допоможе тут Україні участь Заходу, з яким нова адміністрація Віктора Януковича також декларує партнерську співпрацю і кличе Європу до української газової концесії нарівні з Росією, залишається відкритим питанням.

Російський газ обійде Україну

Брюссельське видання EUObserver опублікувало в четвер ще одну, не зовсім приємну енергетичну інформацію для Києва: «перший російський трубоукладник вийшов у ці дні в Балтійське море, щоб вже у квітні розпочати монтаж нового газогону «Північний потік». Видання також наголошує, що вже з 2011 року, зі введенням у дію першої черги потужностей «Північного потоку», Україну очікує значне зниження транзиту російського газу через її ГТС, а Європі загрожує «наступ «Газпрому» на дух лібералізму енергетичного ринку, із використання цього ж «Північного потоку». Тут також ідеться про активізацію Росії на внутрішніх енергетичних ринках Центральної Європи, включно зі Словаччиною, Чехією, Латвією. Автори цього енергетичного аналізу на сторінках EUObserver також вважають, що введення в дію «Північного потоку» полегшить Росії реалізацію й «Південного потоку» в обхід України.

«До «ядерної війни» залишилося два тижні»

Російська «Нєзавісімая газета» інформує у четвер, що Росія вдається, окрім газового тиску, ще й до атомного шантажу щодо України. Бо російська корпорація ТВЕЛ, яка постачає ядерне паливо для українських АЕС, після тривалих і суперечливих переговорів із Мінпаливенерго України, виснула нові, набагато жорсткіші умови співпраці з українськими станціями. ТВЕЛ вимагає не лише збільшення тривалості контрактів із 10 до 15 років та більшої оплати за російське ядерне паливо, але й завантаження абсолютно всіх українських ядерних реакторів лише російським паливом. Київ і так не в захваті від двох перших пропозицій, а третя, взагалі, суперечить підписаним українцями два роки тому контрактам із американською «Вестінґаус», котра отримала право на постачання до 2015 року свого ядерного палива мінімум трьом атомним реакторам українських АЕС.

Опозиція в Україні вже назвала сьогодні ці умови російських атомників «кабальними» для українських АЕС. Тетяна Ївженко, автор статті в «Нєзавісімой газете» під назвою «До «ядерної війни» залишилося два тижні», також прогнозує, що заплановані паралельні поїздки українських чільників у квітні – Віктора Януковича до Вашингтона, а Миколи Азарова до Москви – будуть далеко не простими у плані вирішення ядерних енергетичних проблем України.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG