Доступність посилання

ТОП новини

Галичани сподіваються від нинішньої влади тільки гіршого


Львів – Західна Україна готова вдатись до масових акцій протесту, хоча б лише для того, щоб відстояти ім’я провідника ОУН Степана Бандери і українську мову як єдину державну. Такі дані опитування, яке провела соціологічна група «Рейтинг». За його результатами, галичани бояться реформ нової влади.

Половина опитаних наприкінці березня галичан мають негативні або нейтральні очікування від результатів президентських виборів. Третина вважає, що ситуація у державі погіршуватиметься, зокрема в економіці, половина очікує на загострення політичного протистояння, і майже 40 відсотків респондентів вважають, що розкол у країні поглибиться.

Негативний настрій притаманний прихильникам «Нашої України», Всеукраїнського об’єднання «Свобода», «Фронту змін», «Сильної України» і БЮТ. А на позитивні зміни очікують прихильники Партії регіонів.

Львів’яни і мешканці області не довіряють новій владі, мають острах до запровадження нею реформ. Ця боязнь, за словами директора соціологічної групи «Рейтинг» Олексія Антиповича, залишилася від 2004 року. Результати опитування демонструють, що Галичина не готова до зміни курсу держави в бік Росії, до викладання російською у вишах, до відмови від національно-патріотичних питань.

«Мова, як бачимо з опитування, є одним із конфліктних питань у ситуації: нова влада – мешканці Західної України. А ось такі питання, як Чорноморський флот, консорціум із Росією, вступ до НАТО – менш актуальні для галичан і можуть сприйматись по-різному».

Литвин і Янукович – лідери у рейтингу недовіри

Найбільше респондентів не довіряють спікеру парламенту Володимиру Литвину і Президенту Віктору Януковичу, таких понад 75 відсотків.

Водночас не зростає прихильність галичан до лідера опозиції Юлії Тимошенко. Позитивним є ставлення респондентів до Арсенія Яценюка, Олега Тягнибока і Сергія Тігіпка. Але при цьому рівень довіри до них не змінюється, він залишається таким, як і до президентських виборів. Блок Юлії Тимошенко отримав найбільше симпатій львів’ян щодо виборів у Верховну Раду, а на виборах до Львівської міськради перші позиції у ВО «Свобода» і БЮТ.

Як кажуть соціологи, нині західноукраїнський виборець не має великої довіри до жодної з політичних сил, ні при владі, ні в опозиції. А цим і пояснюється страх галичан, які вважають, що при слабкій опозиції нова команда зможе діяти без перешкод. Тим паче, що попри протести і масове невдоволення в Західній Україні щодо призначення міністром освіти Дмитра Табачника, він залишишається на посаді.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG