Доступність посилання

ТОП новини

Білоруська АЕС: крок до енергонезалежності чи бомба сповільненої дії для Європи


Київ – Мінськ – Атомна станція, яку готується будувати Білорусь, загрожує екологічній безпеці України та інших європейських держав. Такі висновки оприлюднили сьогодні українські, білоруські та російські експерти під час українського етапу громадських слухань щодо будівництва АЕС. Незалежні екологи відзначають, що масштаби впливу майбутньої електростанції на довкілля в документах занижені у сотні разів. Натомість представники міністерства енергетики Білорусі переконують, що майбутня АЕС буде однією з найбезпечніших у світі.

Перша білоруська атомна електростанція запрацює у 2016 році, її потужність перевищить 2000 мегават. Найбільш імовірно, вона буде розташована поблизу містечка Острівець, недалеко від кордону з Литвою, і більш ніж за 300 кілометрів від українського кордону – ідеться в оцінці впливу на довкілля майбутньої електростанції. А отже – навіть у випадку аварії Білоруська АЕС ніяк не вплине на територію України, переконує співавтор проекту станції, директор підприємства «Бєлніпіенергопром» Міністерства енергетики Білорусі Андрій Риков.

«Це найнадійніший із існуючих на сьогодні проектів. За результатами зустрічей із закордонними компаніями, які будують атомні станції, ми зупинилися на російському проекті АЕС-2006, за яким будуються електростанції поблизу Санкт-Петербурга, Воронежа, а також в Індії. Проаналізувавши проект, наші фахівці дійшли висновку, що немає факторів, які б навіть за найбільшої аварії на такій АЕС мали несприятливий вплив на українську територію», – говорить Андрій Риков.

Високу надійність реактора він пояснює тим, що в ньому використаний подвійний герметичний захист реактора, який затримає всі радіоактивні речовини в разі аварії.

Щоб унезалежнитися від Росії, Білорусь будує АЕС… із росіянами

Першим про будівництво Білоруської АЕС наприкінці 2009 року заявив президент Білорусі Олександр Лукашенко. Тоді ж він пообіцяв білорусам, що атомна станція буде цілком безпечною.

«Не хвилюйтеся, я не менше вас переймаюся за вашу безпеку. Ви ж знаєте, хто відповідатиме, якщо не приведи Боже, щось станеться. Ми побували на найкращих електростанціях світу, зокрема в Китаї та Росії, для того, щоб убезпечити наш народ і отримати нормальний, унікальний об’єкт», – наголосив Лукашенко.

За його словами, нова електростанція дасть Білорусі робочі місця, новітні технології, а до того ж – економію 5 мільярдів кубометрів газу, який ця держава експортує для енергетичних потреб. Натомість і білоруські, і російські науковці-атомники доводять, що нова АЕС нестиме велику загрозу, в тому числі й для України.

Білоруський фізик, професор Георгій Лепін, колишній працівник Чорнобильської АЕС наголошує, що запланований в електростанції тип реактора не дає високої надійності, має ризик протікань у контурах охолодження, а відтак – є менш екологічним за інші типи, і більш аварійно небезпечним.

«Така атомна станція відрізняється тим, що територія її впливу необмежена. Згадаймо Чорнобильську аварію: за 2000 кілометрів, у Швейцарії, є території з плямами радіоактивного забруднення від Чорнобиля», – зазначає білоруський фізик.

А його російський колега, представник російської організації «Екозащіта» зауважує, що проектувальники Білоруської атомної свідомо занижують її вплив на довкілля, і тому за документами вона виглядає в 1000 разів безпечнішою, аніж атомні станції країн-членів ЄС. До того ж, за словами еколога, атомна станція такого типу є новою розробкою, і більша частина обладнання для її реакторів не була випробувана ніде у світі.

Українці і литовці висловилися проти білоруського атомного проекту


Більшість українських громадських організацій, присутніх на слуханнях щодо Білоруської АЕС визнали обґрунтування її впливу на довкілля поверховим, а сам проект – небезпечним. Думку громадськості озвучила заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко. «Всупереч конвенції ЕСПОО та іншим міжнародним угодам, білоруси практично не розглянули інші варіанти, аж до повної відмови від будівництва АЕС. Ми вносимо пропозицію зняти з розгляду цей проект і заборонити його будувати», – заявила Тимочко.

Так само відреагувала на проект АЕС громадськість Литви, де слухання проходили на початку місяця. За результатами обговорення проекту, екологи Білорусі та сусідніх держав направили до Європарламенту звернення з проханням зупинити будівництво АЕС та переконати білоруське керівництво розвивати більш безпечні види енергетики. Цю ініціативу вже підтримала Європейська партія зелених.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG