Доступність посилання

ТОП новини

Знана співачка гостро розкритикувала Папу Римського


Ірландська співачка Шинейд О’Коннор
Ірландська співачка Шинейд О’Коннор

Лондон – Відома ірландська співачка Шинейд О’Коннор виступила із гострою критикою Папи Римського Бенедикта XVI за його нещодавнє письмове вибачення перед ірландським народом у справі розбещення дітей у тій країні католицькими священиками. О’Коннор уже не вперше протестує проти Папи Римського у різкий спосіб.

Шинейд О’Коннор, що здобула всесвітню славу 1990 року завдяки пісні Nothing Compares 2 U («Нічого не може зрівнятися з тобою»), зробила новий випад проти Папи Римського, заявивши, що його вибачення від імені Римо-католицької церкви – це замало і надто пізно.

Католицька церква переживає найбільшу кризу за часів папства Бенедикта XVI, через цілу низку викритих нещодавно фактів розбещення неповнолітніх священиками, які сталися в тому числі і в Ірландії впродовж років, а також припущень, що церковна верхівка покривала винних протягом десятиріч. Щойно, зокрема, стало відомо, що один із католицьких священиків у Північній Ірландії пішов у вимушену відпустку через звинувачення у розбещенні, і виконавчий орган цієї британської провінції призначив розслідування.

В Англії відбуваються протести з вимогою резигнації Папи, якого демонстранти звинувачують у захисті винних від судового переслідування. Дехто виступає проти запланованого на вересень державного візиту понтифія до Сполученого Королівства.

Минулого тижня Папа приніс у листі вибачення жертвам знущання над дітьми в Ірландії, але багато хто, включно із Шинейд О’Коннор, яка сама була в дитинстві жертвою знущань, уважають, що можна було зробити більше, аби відвернути випадки розбещення і покарати винних.

О’Коннор, зокрема, заявила: «Ми вважаємо, що лист просто здає ірландську ієрархію. У ньому постійно стверджується, що ірландська ієрархія діяла незалежно від Ватикану. Це не відповідає дійсності. Вона діяла відповідно до чітких інструкцій, виданих Ватиканом у 1962 році і чинних до 2001 року, які передбачали обітницю мовчання з боку духовенства, що одержувало скарги, та жертв, котрі подавали скарги, під страхом відлучення від Церкви».

У листі Папа каже, що дбає про ірландський народ. «Якби це було так, – зауважила співачка в інтерв’ю газеті Los Angeles Times, – чому знадобилося аж 23 роки, щоб написати листа, і чому ні він, ні попередній Папа не сіли на літак і не прилетіли, аби зустрітися із жертвами... і вибачитися?».

Не перший конфлікт О’Коннор із Папою

1992 року Шинейд уже була учасником конфліктної ситуації, пов’язаної із Папою Римським. У програмі американського телебачення вона мала співати антивоєнну пісню «Війна» Боба Марлі. До неї вона самочинно вставила слова «розбещення дітей», а тоді, вимовивши слово «зло», публічно розірвала фотографію тодішнього Папи Івана Павла Другого. Вона була однією із найперших знаменитостей, що закликали Бенедикта XVI піти у відставку.

Водночас співачка визнає, що найновіші скандали зруйнували репутацію католицької церкви, і заявляє, що захищатиме нинішнього Папу Римського, якщо з’ясується, що він невинний у приховувуванні фактів розбещення й захисту винних священиків від переслідування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG