Доступність посилання

ТОП новини

Репродуктивне здоров’я українців


Київ – Більше мільйона українських пар не мають дітей. Ці сім’ї – саме той резерв, який треба задіяти, щоб населення України зросло, кажуть експерти.

Безліч факторів впливає на репродуктивне здоров’я українців. Це і екологія країни, і соціально-економічні, і психологічні причини. Велику ж кількість медичних проблем можна вирішити заздалегідь, якщо проводити профілактику, зазначають фахівці.

Впевненість у завтрашньому дні

Проблема не лише в здоров’ї, люди просто не мають мотивації народжувати, зазначає Ігор Горпинченко, завідувач відділу Інституту урології АМН. «Так звані соціально-економічні причини складної демографічної ситуації тут переважають, – каже він. – Все-таки 90 відсотків причин, які призводять до сьогоднішньої ситуації, пов’язані не з медициною, а з тим, що в людей немає впевненості в завтрашньому дні, в можливості народити повноцінну дитину, виховати її, дати освіту і гідне життя».

Якщо подружжя не може завагітніти впродовж року, час звертатися до лікарів, – говорить В’ячеслав Камінський, головний позаштатний спеціаліст МОЗ із гінекології. І не обов’язково це мають бути приватні клініки – в Україні діє державна програма, яка передбачає кошти на лікування сімей від безпліддя. Минулого року було профінансовано 550 циклів – спроб пари народити дитину за допомогою лікарів. «В Україні діє ця програма, хоч вона і недостатня, – зауважує пан Камінський. – У зв’язку з кризою, стало не 700, а 550 циклів, які сьогодні оплачуються. Також діє муніципальна програма в місті Києві. Крім 30 недержавних, ми маємо сьогодні 4 державні клініки, які працюють. А відбір пар для програми проходить по всій Україні. Основна кількість цих сімей потребує не високовартісних процедур, а просто системного, правильного, професійного медичного підходу».

Допомога держави недостатня

Яким буде фінансування програми цього року, поки не відомо, однак за словами В’ячеслава Камінського, коштів обіцяли виділити все ж більше ніж торік.

550 циклів в рік – це мізерно, стверджує Віктор Зінченко, співробітник однієї з приватних клінік із лікування безпліддя «В Ізраїлі держава оплачує скільки завгодно спроб, поки в сім’ї не буде двох дітей, – каже він. – У нас же всього проводять 700 чи 550 циклів у рік. В Україні за держпрограмою можна лікуватися лише в державних клініках А за кордоном, сім’я може обирати сертифікат і обирати клініку, де хоче лікуватися».

Покращити репродуктивне здоров’я українців можна завдяки завчасній профілактиці, здоровому способу життя та сучасним методам лікування, наголошують експерти. Однак найважливіше – це бажання людей реалізуватися в дітях і розуміння, що багато дітей – це справді престижно.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG