Доступність посилання

ТОП новини

Франція посилює боротьбу з нелегальною міграцією ті «чорною роботою»


Франція – Нелагальні іммігранти гріються біля вогнища, 2009 рік
Франція – Нелагальні іммігранти гріються біля вогнища, 2009 рік

Брюссель – Як стверджують європейські статистичні установи, на території Франції живуть і працюють від 200 до 400 тисяч нелегальних мігрантів із різних куточків Землі. Навести лад у цій сфері місцеві політики намагаються вже упродовж багатьох років. Міністерство з питань міграції оприлюднило щойно цілий арсенал адміністративних та карних санкцій, націлених як на самих нелегалів, так і на керівників підприємців, котрі беруть їх на роботу. У планах французького міністра Еріка Бессона також депортації з країни 30 тисяч нелегалів щорічно.

Щоб відбити бажання французьких підприємців працевлаштовувати нелегалів, міністр з питань імміграції Ерік Бессон хоче запровадити низку суворих заходів.

«Коли виявляємо нелегально працюючого іноземця, роботодавець вдає ніби це його перший робочий день, хвилина чи секунда, – зауважив Ерік Бессон, виступаючи на засіданні ради міністрів Франції. – Проте все одно вважатиметься, що особа працює щонайменше три місяці. Тож відповідними будуть і всі витрати й штрафи. На півроку такого підприємця відсторонять від участі у національних чи європейських тендерах. Він також буде змушений відшкодувати всю державну допомогу, отриману попереднього року на професійне навчання і таке інше. Нарешті, його підприємство ще й зачинять на три місяці. І я не маю наміру послаблювати ці критерії».

На додачу до цього, французький підприємець, який працевлаштовує «бездокументних», а тому дешевих працівників, буде змушений власним коштом відправити їх на батьківщину.

Нелегальний працівник – персона «нон-ґрата» на три роки

Регуляризація, тобто надання права жити та працювати іноземцям, що незаконно перебувають на території ЄС, у Франції теж буде суттєво обмежена.

«Обіцяти регуляризацію всім іноземцям, що незаконно перебувають і яких експлуатують французькі підприємства, це буде заохоченням злочинним каналам постачання нелегалів продовжувати їх темну й брудну комерцію», – пояснює французький міністр Ерік Бессон.

Низка покарань передбачена також і для самих іноземних мігрантів. Зокрема, законопроект вимагає продовження до півтора місяця перебування нелегалів у депортаційних таборах. Хоча порівняно із іншими європейськими країнами цей термін залишається доволі коротким. Наприклад, у Бельгії порушник міграційного закону може очікувати депортації до 8 місяців, в Німеччині – півтора року, а у Швейцарії – аж два роки.

Крім того, іноземець, впійманий на, так би мовити, «чорній роботі», на три роки втратить право повернення на територію Франції.

Французами стануть тільки адаптовані


Наостанок, згідно із новими правилами, французький уряд має намір щороку висилати з країни 30 тисяч нелегалів. Навіть незважаючи на те, що це вимагатиме чималих витрат. Примусові вивезення іммігрантів за межі Франції в середньому коштують державі 232 мільйони євро на рік.

Пропонований закон також заборонятиме надання громадянства тим іноземцям, котрі недостатньо адаптовані до суспільства чи погано володіють французькою мовою. У громадянстві також відмовлятимуть жінкам, що носять суцільно закритий ісламський одяг.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG