Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура Криму вимагає від Міносвіти автономії вилучити ксенофобські посібники


Сімферополь, – Прокуратура Криму вимагає від Міністерства освіти і науки автономії припинити використання у навчальному процесі посібників, що містять «сумнівні» тексти. За повідомленням прес-служби кримської прокуратури, мова йде про посібник для позакласного читання для учнів початкових класів «Волшебний ручейок». Серед його текстів легенда, в якій у негативній формі мовиться про одну зі світових релігій. Враховуючи, що видання може образити релігійні почуття тих, що сповідує цю релігію, прокуратура внесла припис до міносвіти автономії з вимогою вилучення посібника і заборони його використання.

«Волшебний ручєйок» – хрестоматія російською мовою для позакласного читання 1-4 класів загальноосвітніх шкіл всіх рівнів у Російській Федерації. Як він потрапив до кримських шкіл, не відомо, за неофіційними даними – як подарунок Московської мерії через Російську громаду Криму.

За повідомленням прокуратури, це видання не входить в перелік рекомендованих для школи підручників і посібників і не пройшло науково-методичну експертизу. Разом з тим, кримський експерт, керівник інформаційно-дослідницького центру «Інтеграція і розвиток» Олег Смирнов сказав Радіо Свобода, що в школах автономії використовується чимало дозволених міносвіти підручників і посібників, у яких зустрічаються «сумнівні» тексти.

Це насамперед стосується деяких навчальних посібників для предмету «Основи православної культури Криму», де, за даними експертизи, зустрічається і мова ворожнечі, і ксенофобські вислови, і матеріали, що можуть викликати міжрелігійне напруження.

Міністерства освіти АРК: я не я і хата не моя?

Перший заступник міністра освіти Криму Володимир Каврайський сказав Радіо Свобода, що Міносвіти автономії не причетне до цього посібника. Він підтвердив, що «Волшебний ручєйок» у перелік рекомендованих міністерством підручників і посібників не входить, тож прокуратура претензії має висувати тим учителям, які їх використовують.

Це вже не перший випадок, коли прокуратура робить зауваження кримському міністерству освіти. Кілька років тому прокурор наполягав на реакції освітянських чиновників щодо дій одного з учителів, який на уроках заявляв, що української мови та українців не існує, що Україна має приєднатися до Росії. Тоді цей скандал закінчився переведенням цього вчителя до іншої школи.

Судячи з реакції заступника міністра, у Міністерстві освіти і науки Криму це не вважають проблемою, хоча вона, як вважає Олег Смирнов, досить серйозна. Водночас, у прес-службі прокуратури автономії повідомили, що правоохоронці мають намір посилити контроль з метою недопущення міжрелігійної і міжетнічної ворожнечі у Криму.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG