Доступність посилання

ТОП новини

Лавринович: рішення донецького суду про Бандеру юридичне, а не політичне


Використання історичних осіб у сучасній політиці є негідним для керівників держави, вважає міністр юстиції Олександр Лавринович.

«Використовувати історію та історичних осіб у сучасному політичному житті – це не лише неправильно, це набагато гірше, це вже за межею добра і зла», – сказав він в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» у п’ятницю, коментуючи рішення Донецького окружного адміністративного суду щодо скасування указу про присвоєння Степану Бандері звання Героя України.

За словами міністра юстиції, історію треба знати, робити з неї висновки, але втручатися в історію «зі своїми бажаннями чи возвеличувати такі дії нагородами або, навпаки, принижувати забуттям – це шлях неперспективний і негідний для політиків і сучасних керівників держави».

Лавринович також вважає, що суд розглядав не політичні, а формально юридичні обставини справи. Судове рішення ухвалено на тій підставі, що указ Віктора Ющенка суперечив чинному законодавству про державні нагороди, заявляє міністр.

«Справжні герої не вимагають таких кроків від президентів. Я думаю, що і Тарас Шевченко, і Леся Українка, і Ярослав Мудрий не образилися, що їм не присвоєно звання Героя України», – сказав він.

У п’ятницю Донецький окружний адміністративний суд визнав протиправним і таким, що має бути скасованим, указ Президента Віктора Ющенка про присвоєння провідникові Організації українських націоналістів Степанові Бандері звання Героя України. Суд зумовив своє рішення тим, що звання Героя може бути присвоєно лише громадянинові України, а Степан Бандера був убитий у 1959 році, до створення української держави.

Раніше Президент Віктор Янукович обіцяв керівництву Росії, що перегляне справи з присудженням звань Героя України Степанові Бандері, а також командувачеві Української повстанської армії Романові Шухевичу ще до 9 травня, коли в Росії, а також Україні й низці післярадянських країн відзначають день перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Росія висловлювала різку незгоду, коли попередній Президент Віктор Ющенко присвоїв ці звання.

Як відомо, Організація українських націоналістів і створена нею Українська повстанська армія боролися в роки Другої світової війни з нацистськими окупантами, а пізніше і з радянськими.

Росія пригадує українським націоналістам короткий період декларованої співпраці з нацистами на початку війни, не згадуючи при цьому, що її тодішня держава, Радянський Союз, сама була в ті часи союзником нацистів на державному рівні.

20 січня Президент своїм указом присвоїв провідникові ОУН Степанові Бандері посмертно звання Героя України з удостоєнням ордена Держави «за незламність духу у відстоюванні національної ідеї, виявлені героїзм і самопожертву у боротьбі за незалежну Українську державу».
XS
SM
MD
LG