Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські римо-католики вперше святкують Великдень у костелі


Дніпропетровські римо-католики вперше за багато років святкують найбільше християнське свято не просто неба, а у власному костелі, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Урочисту месу на честь Великодня Господнього Воскресіння римо-католицька громада Святого Йосипа служить у нещодавно повернутій вірянам будівлі костелу на центральному проспекті Дніпропетровська.

Незаконно приватизована будівля храму після більш ніж десяти років судової тяганини зрештою стала власністю громади.

О сьомій вечора у костелі розпочалася велика літургія Воскресіння Господнього, з десятої вечора триватиме всеношна молитва. Завтра вранці відбудеться євхаристія, урочисте Пасхальне Богослужіння та освячення їжі.

Сьогодні й завтра у костелі службу проводять українською, а у світлий Понеділок служитимуть польською мовою.

Боротьба римо-католиків Дніпропетровська в судах за право власності на будівлю костелу зайняла понад десятиліття.

Зрештою 2009 року Дніпропетровський апеляційний господарський суд підтвердив право власності римо-католицької парафії Св. Йосипа на будівлю колишнього храму в центрі міста.

Зіпсований реставраціями у дусі радянської доби костел приватизували ще 1998 року. Фактичним власником споруди була приватна фірма, зареєстрована у США. Її пов’язували з українським екс-прем’єром Павлом Лазаренком.

Католицький костел у Дніпропетровську був побудований у 1887–90 роках на кошти вірян. Зараз костел у поганому стані: склепіння знищене, стіни позабілювані, проте крізь шар штукатурки де-не-де почали проявлятись первісні розписи.
XS
SM
MD
LG