Доступність посилання

ТОП новини

Українці стали жити довше, але народжувати не поспішають


Київ – Темпи скорочення населення України за минулий рік уповільнилися. Це пов’язане, насамперед, зі зменшенням рівня смертності, констатують демографи. Що ж до темпів народжуваності, то суттєвих змін у цьому питанні не спостерігається: більшість українських сімей обмежуються однією дитиною.

Показники природного скорочення населення в Україні уповільнилися. За даними Державного комітету статистики, у січні цього року у порівнянні з минулим, кількість померлих була більшою, ніж народжених на 24,5 тисячі. Проте, це на 4 тисячі менше, ніж спостерігалося у 2009-му році.

Наразі йдеться, насамперед, про скорочення смертності, говорить заступник начальника Інституту демографії Олена Макарова.

«Покоління дітей війни, які народилися у важких умовах, і на здоров’ї яких війна залишила відбиток, вони уже практично вимерли. До старшої вікової групи зараз належить сильніше покоління, народжене після війни», – каже демограф.

Ще однією причиною зниження смертності є підвищення культури українців щодо споживання алкоголю та тютюнових виборів: – «Зараз молодь більше перейшла на слабоалкогольні напої. Скажімо, на те ж пиво. А у нас причиною смертності значною мірою було надмірне вживання алкоголю», – зазначає Олена Макарова.

Не більше однієї дитини стало традицією

Що ж до народжуваності, то вона також збільшилася, однак не настільки, як прогнозували демографи після стрибка, що спостерігався після підвищення виплат за народження дитини, – наголошує пані Макарова. Сьогодні більшість молодих сімей наважуються народити лише одну дитину. Психолог Наталії Лесенко пояснює це двома чинниками: фізичним та матеріальним станом.

«Подивишся навкруги, що відбувається зі здоров’ям, з проблемами при народжуванні. Як подивишся передачі, то страх починає брати. З іншого боку матеріальні витрати, щоб виростити дитину та дати їй освіту. Це також може стримувати, – говорить психолог. – Коли народжували не за бажанням, а лише по «зальоту», то це одне. А зараз у цьому сенсі жінка може обирати, приміром, якщо не хоче дитини, вона може захистити себе контрацептивами».

У своїй книзі «Смерть Заходу» американський політолог Патрік Бьюкенен наводить статистику ООН, за якою у 2000 році у Європі нараховувалося 494 мільйонів людей віком від 15 до 16 років. До 2050 року ця цифра має скоротиться до 365 мільйонів. Проте, кількість європейців, кому за 60-т зросте зі 107 до 172 мільйонів, і становитиме уже третину. Що ж до причин зниження народжуваності, то Бьюкенен пояснює це не стільки соціальними, як культурними чинниками.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG