Доступність посилання

ТОП новини

Уроки писанкарства на майдані Свободи у Харкові


 Олена Диморецька показує як робити мальованку
Олена Диморецька показує як робити мальованку

Харків – Майстер-класи з розпису великодніх яєць просто неба на майдані Свободи провели викладачі художніх шкіл Харкова. Також тут працює виставка декоративних яєць заввишки майже півтора метри кожне. Родзинкою виставки стало величезне яйце, складено з чотирьохсот великодніх пасок.

Якщо опанувати техніку писанкарства і потішити себе та близьких великодніми атрибутами не вдалося до свят, зробити це можна і в день Христового Воскресіння. На майдані Свободи у Харкові для цього створили усі умови: підготували яйця – точніше відповідні дерев'яні заготовки для мальованок, пензлики та різнокольорові фарби.
Головний експонат – «їстівне» яйце висотою у 2,5 метри, яке складено із 400 великодніх пасок


За роботою за столиками – не лише діти, а й дорослі. Основам Петриківського розпису, який вже давно став візитівкою України, усіх охочих навчають викладачі художніх шкіл Харкова. До традиційного рослинного орнаменту дехто додає власні фантазії, розповідає викладач художньої школи імені Репіна Олена Диморецька.

«Міські діти, вони одразу бедриків бачать в цьому яйці пофарбованому. Маленькі діти особливо. Тобто кому що в голову прийде», – каже викладачка.

Хтось малює на яйцях квіти, хтось птахів, а хтось православні хрести, як, наприклад, десятирічна Ганна.

«Я просто подивилася орнаменти, і малюю...», – каже дівчина.

Писанкарство розвиває в дітей моторику і просторове мислення

Писанкарство як робота з об'ємною формою особливо важлива для розвитку дітей. Олена Доморецька радить батькам дошколят звернути на це увагу.

«Не варто навіть звертати увагу на результат, тому що сам процес (важливий). Декорувати об'ємну форму, трьохмірну, працювати у просторі, це вже цікаво. Це розвиває просторове мислення, дрібну моторику, це дуже важливо. Це потім все піде – тригонометрія, конструкції всі будуть в голові складатися...», – зазначає викладачка художньої школи.

«Їстівне» яйце заввишки в 2, 5 метри

Поряд із мальованками, що народжуються в руках дітей та їхніх батьків, на майдані – виставка півтораметрових декоративних яєць. Над кожним ретельно працювало по три майстри. Такі яйця – із янголятами, земною кулею чи просто гірським пейзажем, витримають і дощ, і сніг, розповідає начальник управління культури харківської міськради Світлана Бабицька.

«Це техніка «аерограф», з композитного полімеру. Достатньо тривале виготовлення. Ці яйця можуть стояти за будь-яких погодних умов. Вони вкриті автомобільною фарбою», – каже Бабицька.

Головний експонат – «їстівне» яйце висотою у 2,5 метри, яке складено із 400 великодніх пасок. Після виставки і освячення ними ласуватимуть вихованці дитячих будинків області.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG