Доступність посилання

ТОП новини

Росіяни не бачать провалів у політиці Путіна


Прага – Близько 10 років тому на той час маловідомий російський політик Володимир Путін став президентом Росії. Озираючись на його перебування на чолі російської держави, офіційні російські соціологи підготували результати опитування, згідно з якими, майже 80 відсотків росіян задоволені президентством Путіна.

Нинішній голова уряду, а до того президент Володимир Путін і надалі користується всенародною любов’ю і підтримкою росіян. На його популярність, здається, не вплинула ані економічна криза, ані чисельні виступи протесту, що прокотилися багатьма містами Росії, ані нещодавні теракти. Згідно даних Всеросійського центру вивчення громадської думки, абсолютна більшість росіян задоволені підсумками роботи Володимира Путіна на посаді президента Росії, яку він обійняв 7 травня 2000 року.

Найбільше росіян тішить те, що Володимиру Путіну вдалося підняти рівень життя пенсіонерів та ветеранів. Із цією думкою погодилося 10 відсотків росіян. Далі серед успіхів президентства Путіна респонденти відзначають подолання кризи, покращення іміджу Росії в світі та навіть стабілізацію ситуації в країні.

Опитування у 140 населених пунктах по всій Росії відбулося напередодні вибухів у московському метро, котрі призвели до загибелі десятків осіб. Мабуть тому лише один відсоток респондентів офіційного опитування сказав, що до провалів путінської політики можна віднести чисельні теракти в Росії. П’ять відсотків згадали зростання корупції, і три відсотки –занепад промисловості та сільського господарства. А 30 відсотків респондентів взагалі не бачать жодних недоліків президентства Путіна.

Інерція та відсутність альтернатив

Представник незалежної дослідницької інституції Левада-центру, котрий проводив подібне дослідження дещо раніше, говорить, що оцінки росіян більше пов’язані з надіями на майбутнє та відсутністю альтернатив, ніж із реальною оцінкою діяльності Путіна.

Як говорить Борис Дубінін, коли соціологи запитують в чому причина такого високого рівня довіри до Путіна, то отримують три головні варіанти відповіді, які дають три групи росіян. «Перша каже, що він довів, що вміє впоратись із серйозними завданнями. Друга дає відповідь, яка сьогодні звучить досить дивно: більшість людей сподівається, що в майбутньому він покаже, що вміє впоратись із проблемами. І третя відповідь дуже важлива, на наш погляд, бо вона визначає високий рівень підтримки Путіна всі роки його керівництва – це те, що більше немає на кого сподіватися, іншого немає», – зауважує соціолог.

А російський політолог Дмитро Орєшкін, до якого Радіо Свобода звернулося за коментарем, пояснює високу оцінку Путіна інерцією у формуванні громадської думки. «Володимир Путін добре починав, і багато що зробив правильно, – каже він. – Із того часу іде інерція позитиву. Люди стали більше заробляти, почали бачити перспективи. Ïм здавалося, що це пов’язано з Путіним, а не з тими самими 1990-ми роками, які перевели економіку на нормальний, природний ринковий шлях розвитку. У громадської думки є інерція. Як довго це триватиме – питання окреме. Мені чомусь здається, що цей процес не буде нескінченний».
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG