Доступність посилання

ТОП новини

«Політичний туризм»: інтерес європейців до установ ЄС зростає


Будівля парламенту Європейського Союзу у Страсбурзі
Будівля парламенту Європейського Союзу у Страсбурзі

Брюссель – Через фінансову нестабільність європейці останніми роками подорожують на коротші відстані та їдуть насамперед туди, де дешевше. Відвідують все: промислові центри, вугільні шахти, атомні станції і навіть каналізації великих міст. Європейський парламент, з його відділами у Брюсселі та Страсбурзі, ще донедавна приваблював тільки шкільні групи та пенсіонерів. Сьогодні ситуація змінюється: євроустанова переживає справжній туристичний бум.

Парламент Європейського Союзу, що має підрозділи у Страсбурзі та Брюсселі, тільки минулого року відвідали майже 300 тисяч туристів. Така популярність вищого законодавчого органу Євросоюзу спонукає депутатів до розширення туристичних можливостей установи, зауважила у інтерв’ю Радіо Свобода віце-президент Європарламенту Ізабель Дюран.

«Відвідувачі парламенту – це здебільшого громадяни країн ЄС, хоча є й представники інших народностей, – пояснює представниця Європарламенту. – Насамперед туристи прибувають до Брюсселя, що є неофіційною столицею Європи. Дещо менше цікавляться Страсбургом. Нині ми створюємо «центр відвідувачів», який буде пізнавальним інструментом, де люди зможуть дізнатися, як саме ухвалюють рішення на рівні всієї Європи. Водночас, це буде популяризацією європейської політики серед громадян, привертання уваги до всіх її складнощів та інтересів».

Німці – найчастіші відвідувачі Європарламенту


У національному вимірі саме німці є найчастішими гостями цієї політичної установи об’єднаної Європи. Туристів із Німеччини за останні роки прибуло до Європарламенту вдвічі більше, ніж французів та вдесятеро більше, ніж англійців. Фахівці навіть називають цей новий феномен «політичним туризмом», а на рівні Євросоюзу вже говорять про створення окремої організації під назвою «Федерація політичного туризму».

На думку віце-президента Європарламенту Ізабель Дюран, інтерес громадян країн Європейської співдружності пояснюється тим, що рішення, які ухвалює ця установа, стосуються їх безпосередньо і, зрештою, ухвалюються від їхнього імені.

«Це – частина життя європейських громадян, – каже вона. – Європарламент вирішує багато речей, пов’язаних із їх повсякденням. Тому це логічно, що європейці, подорожуючи, відвідують і місце, де від їхнього імені ухвалюються рішення. Так само, як американці, звідусіль приїжджають до Вашингтона, аби відвідати Конгрес».

Громадянська свідомість + економічна криза = популярність Європарламенту


Ізабель Дюран каже, що Європейський парламент – це нервовий центр рішень об’єднаної Європи, і саме тому «візити до цієї установи можна вважати інтелектуальним туризмом, бо саме так люди вчаться бути свідомими громадянами».

Проте, не лише громадянська свідомість штовхає європейців до відвідин євроустанов – парламенту, Комісії чи Європейської ради. Фахівці пояснюють, що насамперед це наслідки фінансово-економічної кризи. Загалом, за останні роки на Заході спостерігається чітка тенденція до скорочення відстані, а тому й витрат на туристичні поїздки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG