Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція в Киргизстані перебирає владу після кривавих заворушень


Бішкек, 7 квітня 2010 року
Бішкек, 7 квітня 2010 року

Прага – Президент Киргизстану втік зі столиці, а прем’єр-міністр вручив опозиції заяву про відставку після масових протестів опозиційних сил, які спалахнули в різних містах країни й переросли в заворушення з численними жертвами й мародерством.

За даними Радіо Свобода, підтвердилися повідомлення про те, що президент Курманбек Бакієв дійсно втік із Бішкека, а прем’єр Даніяр Усенов написав заяву про відставку й вручив її представникам опозиційних сил.

Одна з лідерів опозиції, колишня міністр закордонних справ Роза Отунбаєва заявляє, що тепер вона виконує обов’язки голови тимчасового уряду, якого, власне, ще не існує.

Так закінчилася ввечері неспокійна середа в Бішкеку, сповнена сутичок опозиції й міліції, в яких, лише за офіційними даними, 40 осіб загинули й 400 поранені. Опозиція ж стверджує про більш як сотню вбитих, коли правоохоронці почали стріляти в юрбу заворушників бойовими кулями.

Опозиціонери також захоплювали будівлю парламенту і генеральної прокуратури, в якій спершу палили документи, а потім підпалили й сам будинок. Захопили вони й державне телебачення, яке перебрали під свій контроль і почали вимагати відставки старої влади в ефірі на всю країну. А от штурм будинку Комітету національної безпеки їм не вдався.

Повідомляли також про численні грабунки урядових будівель, торгових центрів і будинків родичів президента Бакієва в Бішкеку.

Протести спалахнули в регіоні

Ця остання хвиля протестів почалася у вівторок в обласному центрі Таласі на північному заході Киргизстану, де опозиційна демонстрація теж перейшла в захоплення обласної адміністрації разом із її головою. Там загони спецпризначення міліції витіснили демонстрантів із будинку, але під вечір тисячі учасників протесту знову захопили його.

У Таласі в сутичках потерпіли щонайменше 80 міліціонерів. Демонстранти, крім того, серйозно побили обласного керівника Бейшена Болотбекова, а також і міністра внутрішніх справ Киргизстану Молдомусу Конгантієва, який прибув до Таласа наводити порядок.

Тоді правоохоронці почали затримувати не тільки призвідників протестів у Таласі, а й чільних діячів опозиції по всій країні, але по тому були змушені всіх відпустити.

Президент видав укази про запровадження надзвичайного стану в Таласі, Нарині й Чуйській області Киргизстану. Але такі укази має затверджувати парламент, і, як виглядає, він цього так і не зробив.

У середу демонстрації перекинулися на Бішкек і спалахнули в інших містах. Зокрема, в Нарині теж захоплювали будівлю регіональної влади.

Напруженість наростала давно

Нинішнім подіям передували тижні напруженості посеред звинувачень опозиції, що влада президента Бакієва придушує незалежні засоби інформації і свободу слова, потурає корупції і провалила соціальну політику.

Опозиція вимагала відставки цієї влади і заявляла, що готова сама стати до керівництва країною.

Курманбек Бакієв сам прийшов до влади внаслідок Тюльпанової революції в Киргизстані 2005 року, або, як її офіційно називають, Народної революції. Тоді він, на той час прем’єр-міністр, перебрав обов’язки президента, коли втік із країни і оголосив про відставку тодішній голова держави Аскар Акаєв.

Акаєва звинувачували, серед іншого, у зловживанні владою, в кумівстві, корупції тощо. Тепер такі самі звинувачення лунають на адресу Бакієва.

Місце його перебування наразі не відоме.

Світ непокоїться

Повідомлення про силове захоплення влади викликали стурбованість і за кордоном. Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун заявив, що його шокувала загибель людей.

Занепокоєння насильством висловила й верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Катрін Аштон. Вона закликала людей у Киргизстані до стриманості.

Зі схожими заявами виступив прем’єр-міністр Росії Володимир Путін.

А у США речник Державного департаменту Філіп Кроулі заявив, що Сполучені Штати уважно стежать за подіями, і висловив підтримку Киргизстану і його народові.

Речник додав, що у Вашингтоні ще не мають підтвердження, що опозиція захопила владу.

В Україні Міністерство закордонних справ закликало сторони конфлікту в Киргизстані припинити насильство й вирішувати наявні проблеми мирними засобами.

Україна стурбована ескалацією напруженості, занепокоєна загибеллю людей і сподівається на «стриманість і політичну мудрість учасників протистояння», мовиться в заяві.

МЗС України також рекомендує українцям наразі утримуватися від поїздок до Киргизстану, доки ситуація там не нормалізується остаточно.



  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG