Доступність посилання

ТОП новини

У Києві презентували першу в Україні книжку про графіті Святої Софії


Автор збірки «Корпус графіті Святої Софії», історик В’ячеслав Корнієнко прочитав і дослідив близько 500 написів і малюнків XI–XVI століть на стінах храму, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

За його словами, при вивченні написів і малюнків зроблено низку відкриттів. Окрім датування початку побудови Святої Софії Київської у 1011 році, йдеться про перше в українській історичній науці прочитання графіті, які написані церковнослов’янською, давньогрецькою, польською і вірменською мовами, заявив він.

«Ми розділили графіті Софії Київської за тематикою: написи про події, які сталися у певну добу, молитовні написи, підписи до фрескових образів та побутові графіті. Також ми прочитали кілька десятків графіті, які доводять, що на території Софіївського монастиря у добу Київської Русі діяла школа (на стінах діти лишили граматичні вправи), що монахи вели лічбу поминальних служб, а також вельми цікаві, я б сказав, гротескні зображення і гумористичні написи», – розповів В’ячеслав Корнієнко.

Керівник проекту дослідження графіті, історик Надія Нікітенко додала, що написи Святої Софії Київської почали відкривати і досліджувати понад 80 років тому, але до недавнього часу в унікальному «настінному архіві» храму було лише 311 прочитаних написів і малюнків.

За останні роки було виявлено ще понад дві тисячі графіті, які буде досліджено у рамках нового наукового проекту видання книжок, присвячених написам і малюнкам Святої Софії.

Науковці також пропонують створити на базі Національного заповідника міжнародний центр вивчення графіті, повідомила Надія Нікітенко.
XS
SM
MD
LG