Доступність посилання

ТОП новини

Бакієв звинувачує в перевороті «зовнішні сили», але не Росію


Президент Киргизстану заявив, що не хоче вірити в те, що за переворотом у його країні може стояти Росія, але водночас звинуватив у цих подіях якісь неуточнені «зовнішні сили».

В інтерв’ю закордонним засобам інформації Курманбек Бакієв також наголосив, що не має наміру йти в відставку зі своєї посади й готовий на переговори з опозицією, яка захопила владу в його країні.

Він визнав, що не контролює ситуацію в Киргизстані, і висловив сподівання, що його підтримає міжнародна спільнота.

Деякі оглядачі висловлювали припущення, що Бакієву могли влаштувати усунення через його надто проамериканський останнім часом курс.

За повідомленнями, надвечір у четвер Бакієв перебував в одному з сіл поблизу обласного центру Джалалабата на південний захід від столиці Бішкека. Там за підтримки родичів і прихильників президента організували штаб його охорони.

Бакієв залишив Бішкек іще в середу, коли там із новою силою спалахнули протести опозиції, які переросли в насильство й мародерство.

За повідомленнями, погромники розграбували не тільки офіційну резиденцію президента, але й приватні будинки родичів Бакієва. Грабунків зазнали численні державні установи і заклади торгівлі.

Повідомляють, що і ввечері в четвер становище в столиці лишалося складне. Міліція й народні дружини намагалися зупинити другу хвилю мародерства. Новооголошений тимчасовий міністр внутрішніх справ опозиційного владного органу, що оголосив про перебрання всієї влади в країні, дав дозвіл правоохоронцям стріляти в мародерів.

Унаслідок заворушень і сутичок демонстрантів із силовими структурами в країні загинули, за офіційними даними, 75 осіб, потерпілих понад тисяча.
XS
SM
MD
LG