Доступність посилання

ТОП новини

Україна втратила в Качинському великого друга і прихильника (європейська преса)


Прага – Європейські газети не лише відзначають, що Україна разом із Росією оголосили жалобу за загиблими в авіакатастрофі під російським Смоленськом президентом Польщі Лехом Качинським і його високими супровідниками, а й наголошують, що Київ втратив у особі Качинського одного з найбільш відданих союзників, яких Україна взагалі мала у своїй історії. Чимало впливових оглядачів у Європі також переконані, що такі польські діячі, як Лех Качинський, зробили Польщу процвітаючою країною із великим майбутнім.

Впливова «Файненшел Таймз» наголошує, що 60-річний президент Польщі Лех Качинський здійснював свою політичну кар’єру, як «правий націоналіст, що боровся проти російського впливу на Варшаву і зміцнював пам’ять про страждання його народу під час Другої світової війни, одним із проявів чого були сталінські розстріли представників польської еліти під Катинню, де й завершив свій життєвий шлях у суботу рано і Лех Качинський». Лондонська газета також відзначає, що «польський лідер боровся за відновлення національної гордості Польщі у протистоянні з темними впливами великого капіталу і таємної комуністичної поліції на громадське життя, котрі уповільнювали при цьому ринкові реформи, та, як Качинський відчував, шкодили Польщі, особливо, найбіднішим і найвразливішим її прошаркам». «Безкомпромісний підхід Качинського до діяльності правоохоронних органів Польщі співпадав із відповідними громадськими настроями і цей політичний діяч став одним із найбільш популярних в країні», – пише у «Файненшел Таймз» Ян Ценський. У цій статті також наголошено: «Як президент, Качинський доклав особливих зусиль для ознаменування сталінських злочинів у Катині, і так само намагався ослабити російський вплив в Україні, Грузії та інших пострадянських республіках, у чому він бачив ключ до зміцнення тривалої безпеки самої Польщі».

Ще одна лондонська газета – «Таймз» – оприлюднила матеріал Едварда Лукаса, котрий вважає, що за сумними обличчями польської жалоби по Качинському стоїть процвітаюча нація, яку він творив... Тут також наголошено, що дякуючи саме таким діячам, як Лех Качинський, «зірки успіхів Польщі будуть палати все яскравіше у найближчі роки... з головуванням її у 2011 в ЄС, вирівнюванням центру ваги Варшави в Євросоюзі на противагу значним впливам Франції і Німеччини». «А у 2012 році Польща разом із Україною прийме гостей європейської першості з футболу, залишаючи при цьому в минулому старі стереотипи про польську відсталість», – наголошується на сторінках «Таймз».

Путіну був невигідний приїзд Качинського до Катині – депутат

Польська «Наш Дзеннік» оприлюднила інтерв’ю з депутатом польської правої партії «Право й справедливість» Артуром Ґурським, у якому він обвинувачує в смерті Леха Качинського Москву, яка, на його думку, «в якійсь мірі відповідальна за цю катастрофу, за цю нову Катинь». На думку Ґурського, дуже вже багато чого з причин падіння літака польського президента під Смоленськом не можна чітко вияснити, бо російська сторона відразу ж поклала вину на мертвих польських пілотів... Цей польський політик критикує свої політичних суперників із «Громадянської платформи» прем’єра Дональда Туска, котрі вирішили покласти всі обов’язки з розслідування цієї трагедії на російську сторону...

Ґурський вважає, що, наприклад, Володимирові Путіну дуже вже було невигідно, щоб після його офіційної з Туском оцінки події в Катині тут звучали ще й відкриті слова Леха Качинського, щоб «ранг його суботнього послання не затьмарив того, що відбувалося тут кількома днями раніше». «Як бачите, ця диверсія, якщо у росіян дійсно були такі мотиви, мала політичний вимір», – резюмує Артур Ґурський і додає: «від нас пішов справжній польський патріот, котрий не боявся займати тверду позицію у стосунках із Росією, котрий хотів вести політику партнерства, а не підданства».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG