Доступність посилання

ТОП новини

Провідні британські партії попереджають напередодні виборів про скорочення робочих місць


Лондон – Усі три головні політичні партії Великої Британії визнали, що у разі їх приходу до влади після парламентських виборів 6 травня, доведеться скоротити робочі місця у громадському секторі. До цього змушує величезний дефіцит державного бюджету країни. Проте всі партії мають різний підхід до того, яким чином втілювати ці скорочення.

Головна опозиційна Консервативна партія Британії заявила, що скорочуватиме посади, які ставатимуть вакантними, скажімо, внаслідок виходу працівників на пенсію, переходу на іншу роботу, тощо. Ця партія, що є лідером в опитуваннях громадської думки, раніше пообіцяла у разі приходу до влади заощадити вже наступного року 12 мільярдів фунтів стерлінгів (це приблизно 18 мільярдів доларів), а водночас виключила обов’язкові звільнення працівників громадського сектора.

Тіньовий міністр фінансів цієї партії Джордж Осборн, зокрема, зазначив: «Ми говоримо не про те, щоб позбавити людей роботи. Ми говоримо про те, щоб не заповнювати кожне робоче місце, яке звільняється. І це абсолютно зрозуміла річ, коли намагаєшся дати собі раду зі спадщиною нинішнього марнотратного уряду. Ми спробуємо уникнути «податку на робочі місця», якого хочуть лейбористи. Він уб’є одужання економіки в цій країні».

Чинний уряд Лейбористської партії пропонує з метою скорочення дефіциту бюджету наступного року збільшити внесок працівників до Національного страхування (це сума, яка автоматично вираховується із зарплати кожного працюючого британця) на 1 відсоток. Консерватори назвали цю пропозицію «оподаткуванням робочих місць».

Але лейбористи у відповідь звинувачують торі (консерваторів) у тому, що ті не мають чітко прорахованих даних про те, скільки робочих місць вони скоротять, втілюючи їхні плани.

Прем’єр запевняє, що його партія врятувала країну під час кризи

Виступаючи на передвиборчому мітингу в Шотландії, лідер лейбористів прем’єр-міністр Ґордон Браун сказав: «Ми всі знаємо, що поставлено на кін. Коли вдарила глобальна економічна буря, вона показала різницю між першими пріоритетами уряду, які полягали у боротьбі за збереження ваших робочих місць, ваших домівок, ваших підприємств, і пріоритетами партії, метою якої є захистити не вас, а кількох упривілейованих. Але поставши перед економічним викликом століття, консерватори все запланували не так. Поки вони були заморожені у бездіяльності, ми першими здійснили рішучі кроки: націоналізували банк Northern Rock, що збанкрутував, взяли контроль над проблемними банками, розпочали співпрацю з рештою світу, аби економіка знову зрушила з місця».

Браун також розкритикував консерваторів за те, що начебто вони «розсипають країною безпідставні обіцянки». Основні партії навіть написали листи одна до одної з вимогою надати детальний опис числа втрачених робочих місць, до якого може призвести втілення їхніх планів.

Тимчасом третя завбільшки Ліберально-демократична партія теж заявила, що з її боку було б нечесним удавати, що в разі її приходу до влади протягом наступних чотири років не було б скорочення робочих місць.

Фахівці зауважують, що хоча три найбільші партії визнали, що число робочих місць у громадському секторі після виборів скоротиться, кожна з них дуже неохоче привідкриває подробиці своїх планів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG