Доступність посилання

ТОП новини

Партія веде – Макіївка «рулить»!


Спікер кримського парламенту Володимир Константинов (л) і прем’єр-міністр Криму Василь Джарти (п)
Спікер кримського парламенту Володимир Константинов (л) і прем’єр-міністр Криму Василь Джарти (п)

Сімферополь – «Донецькі» беруть Крим і під політичний контроль. У середу в Сімферополі пройде регіональна конференція кримської організації Партії регіонів. Там, як очікується, її керівником стане донецький політик Василь Джарти, який нещодавно вже очолив кримський уряд. Що це означає для Криму і наскільки важливі для розвитку політичної ситуації в Криму підсумки сьогоднішньої кримської конференції Партії регіонів?

Насамперед слід пояснити особливості політичного устрою Кримської автономії. Тут кримський уряд формується Верховною Радою Криму – без адміністративного контролю з боку Києва. Нинішній склад Ради міністрів автономії, до якого увійшли аж 5 висуванців «донецько-макіївської групи», був затверджений на хвилі ейфорії перемоги Віктора Януковича. Але далі, на думку місцевих оглядачів, самостійний кримський парламент може виявитися менш слухняним стосовно уряду.

Саме тому, як пише сімферопольська газета «Собитія», з Києва надійшла вказівка місцевим «регіоналам» обрати своїм новим лідером не нинішнього спікера місцевого парламенту Володимира Константинова, який, до речі, зараз є виконувачем обов’язків голови кримської організації Партії регіонів, а саме «донецько-макіївського» прем’єр-міністра Криму Василя Джарти. І таким чином саме спікер потрапить у політичну залежність до прем’єра, оскільки «регіонали» мають у Верховній Раді автономії найбільшу фракцію.

Чи готові кримські «регіонали» віддати владу «донецьким»?

Фактично свою позицію представники місцевої політичної еліти вже продемонстрували, погодившись на призначення на ключові посади в силових структурах автономії і в кримському уряді вихідців з Донеччини.

Але, для того, щоб убезпечити себе він найменших можливостей «кримського бунту», як пише місцева преса, зараз Василь Джарти і представники Партії регіонів у Верховній Раді України готують зміни до українського законодавства, за якими кримський прем’єр призначатиметься Президентом, а уряд автономії – Кабміном України за поданням не місцевого парламенту, а голови Ради міністрів АРК.

На думку кримського експерта Яна Синицина, таким чином «регіоналам» вдасться відновити в Криму жорстку вертикаль виконавчої влади, чого не вдавалося навіть авторитарному президенту Леоніду Кучмі.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG