Доступність посилання

ТОП новини

Латані шляхи. 70 відсотків українських автошляхів потребують ремонту


70 % українських автошляхів - а це майже 120 тисяч кілометрів дороги - потребують ремонту, кажуть в Укравтодорі. На ці потреби Кабінет міністрів виділив 15 мільярдів гривень. Та транспортники кажуть, що цих коштів вистачить хіба що на латання дірок.

Нині в Україні близько 170 тисяч кілометрів автошляхів - (з них 20 тисяч км шляхів державного значення і ще 150 тисяч кілометрів), які сполучують села і районні центри.

175 мільярдів гривень за 5 років

У першу чергу необхідно привести до ладу дороги між містами, у яких буде проводитися чемпіонат Євро-2012, зазначає Федір Гончаренко, директор департаменту капітального будівництва та інвестиційної політики Укравтодору. «Крім цього, на поточні видатки потрібно щонайменше 5 мільярдів. Це, щоб залатати ті ями, що з’явилися протягом цієї зими і щоб підготуватися до наступної. На моїй пам’яті такого не було, щоб так дороги були розбиті. Конкретно на цей рік потрібно мільярд-півтора, щоб полатати ці ями, що утворилися, а також на профілактичні роботи».

Загалом, для того, щоб Україна мала якісні – європейського рівня автошляхи – щороку необхідно виділяти щонайменше 30-35 мільярдів гривень, зазначає Федір Гончаренко. Відтак, протягом 5 років українським трасам можна буде надати пристойного вигляду. «35 мільярдів помножити на 5 років, тобто нам треба 175 мільярдів за 5 років, і в нас будуть нормальні дороги. Зараз один кілометр дороги першої категорії - це 25-30 мільйонів. 100 кілометрів це 2,5 – 3 мільярди. Це - всього 100 кілометрів, а в нас в Україні мережа доріг складає 169 500 кілометрів», - зазначив Гончаренко.

Спочатку - ремонт

Минулого року на фінансування дорожнього господарства виділили на 2 мільярди гривень більше, ніж цього року. З цих майже 17 мільярдів гривень близько 10 мільярдів пішло на погашення кредитів, зазначає колишній глава Укравтодору Вадим Гуржос, якого Кабмін звільнив з посади у березні цього року. Вадим Гуржос заявляв про те, що через хронічне недофінансування галузі, капітальний ремонт доріг провести так і не вдалося. Дешевше – зробити аварійний: залатати дірки коштує, в середньому, 200 гривень за квадратний метр, в той час, як капітальний ремонт обійдеться у 500 тисяч євро за один кілометр траси. «Роками було хронічне недофінансування галузі, вона фінансувалася по залишковому принципу. Лише останні роки ми вийшли на якісь джерела, які встановлені законом на 100%, але їх в десятки разів менше ніж треба галузі».

Про будівництва автобанів мова взагалі йти зараз не може, продовжує Вадим Гуржос. Оскільки таких потужних витрат слабка українська економіка не витримає. «1 кілометр справжнього автобану буде коштувати в середньому біля 10 мільйонів доларів. А за ці 10 мільйонів доларів можна відремонтувати щонайменше 10-15 кілометрів звичайних доріг». Такий поточний і капітальний ремонт доріг у всьому світі здійснюється за бюджетний кошт, тож розраховувати на приватні інвестиції можна лише у випадку будівництва нових автошляхів, з тим, щоби їх потім використовувати як платні магістралі.

Такої, як сьогодні, кількості машин українські дороги просто не витримують. Скільки б не вливали коштів у дорожнє господарство, українські магістралі продовжуватимуть руйнуватися – якщо не регулювати транспортні потоки, зазначив Віталій Рева, віце-президент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників.

Абсолютно всі старі дороги вже давно не відповідають сучасному навантаженню (це стосується і ваги автомобілів, і кількості рухомого складу), - зазначають експерти. А всі нормативи, які були закладені при будівництві доріг, перевищені в півтора-два рази.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG